Цветан Цветанов: БСП разби МВР през 2013 година

Трагедията с пилотите нямат нищо общо със сектора сигурност. Точно БСП не могат да искат подобен вот, защото в един политически дебат ще стане ясно кой е прав и кой не.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в „Лице в лице“ по бТВ. Той посочи, че трябва да се видят мотивите, които още не са готови, но като секторна политика вотът е обречен.

За скандала около убийството на Пелов Цветанов каза, че е извършена голяма по обем работа, но е липсвала прецизност. Не можем да кажем, че всичко е било безгрешно, призна той.

Имаше престъпления в първия управленски мандат, които успешоно бяха разкривани, а при управлението на БСП имаше 17-18 отвличания, припомни той. През 2013 година при управлението на БСП системата умишлено беше съсипана, посочи Цветанов.

В момента имаме все още неизлекуване на пораженията, които БСП нанесе. Професионалистите бяха премахнати от системата през 2013 година. Те бяха обидени и демотивирани, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ. А и обидата е много голяма. Хора като Калин Георгиев никога няма да се върнат. Той не искаше да участва в погребението на МВР под ръководството на Цветлин Йовчев, каза гостът в студиото.

Трябва да се направят промени, които да отговарят на очакванията на хората. Първата стъпка беше освобождаване на областното ръководство на МВР, каза още Цветанов. Но и обществото трябва да помогне за възстановяване на доверието в системата.

Към настоящия момент министър Радев не трябва да си подава оставката. Той се старае много и изисква максималното от подчинените си, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Според Цветанов бъдещият закон за шума трябва да е един за всички населени места в страната, но в отделните региони кметът да има право да коригира разпоредбите.

Няма сфера и област в която парите да стигат, посочи Цветанов по повод протестът на майките на деца с увреждания и подчерта, че е важно да се разпределят по най-добрия начин.

По повод трагедията с летците Цветанов посочи, че хеликоптерът е бил ремонтиран през 2016 година и е имал още ресурс за летене. Що се касае до малкото летателни часове на пилотите той предложи да се изчака решението на комисията.

На въпрос лобистки ли е проектозаконът за създаването на камара на превозвачите гостът в студиото посочи, че това са политически внушения от опозицията. Законодателната инициатива е от 2 години, направени са обсъждания и кръгли маси. Няма да създадем картели, които да мачкат някого, категоричен бе Цветан Цветанов. Той обаче каза, че между първо и второ четене са възможни промени и винаги са готови на отстъпки.