Патриотите внесоха в НС изцяло нов Закон за българския език

Снимка от сайта на Народното събрание
Снимка от сайта на Народното събрание

Народните представители от ПГ „Обединени патриоти“ внесоха в деловодството на Народното събрание днес проект на изцяло нов Закон за българския език. С него се гарантира защитата на националната идентичност и правилната употреба на съвременния български книжовен език.

„Има един официален език в държавата и това е българският. С този закон ние налагаме неговото повсеместно използване“, коментира народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев.

„Законопроектът въвежда редица ограничения за администрацията, включително и за служители от частния сектор, като тези на мобилните оператори, например, да използват в работата си кирилицата и българският език. В това отношение добър пример са вече някои мобилни оператори, които започнаха да изпращат съобщенията си на кирилица, така че те да бъдат четивни и ясни за всеки един български гражданин. В редица европейски и балкански държави това отдавна е факт“, заяви Борис Ячев.

По думите му, освен пожелателния характер в този законопроект, вносителите са предвидили и санкции за администрацията, включително санкции за чиновници, които на работното си място, в работно време, в общуване с граждани, клиенти и служители използват език, различен от българския. „Знаете, не е тайна, че има редица смесени райони, в които част от администрацията – и държавната и най-вече местната, говорят на език, различен от българския – т.н майчин език, който не е официалният език у нас и гражданите не са задължени да го знаят“, посочи Борис Ячев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.