Вежди Рашидов извая Паисий за „Двора на кирилицата“ в Плиска

Вежди Рашидов извая паметника на Паисий за Алеята на писателите в „Двора на кирилицата“ в Плиска.

Създателят на културно-историческия  комплекс Карен Алексанян лично покани Вежди Рашидов да бъде автор на паметника. Тържествената официалната церемония по откриването се състоя днес, когато честваме деня на Св. Паисий Хилендарски. В алеята на „Двора на кирилицата“ заедно с паметника на хилендарския монах бяха открити и паметниците на Христо Смирненски, Гео Милев и Никола Вапцаров.Техни автори са Красимир Ангелов, Константин Симеонов- Костика и Владимир Киров.

Дарител на четирите паметника е 84-годишната бивша учителка Йорданка Савова от Шумен, известна авторка и краевед. Нейното име е написано под постаментите в знак на признателност пред благородния й жест.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов поздрави сърдечно Карен Алексанян и Йорданка Савова за всеотдайната им дейност за популяризиране на българското духовно наследство. Той им връчи  почетни плакети на българския парламент с думите: „Възхищавам се на вдъхновението, с което сте се посветили на едно толкова благородно дело, дано да увлечете след себе си нови последователи в името на популяризирането на българската духовност. България има нужда от хора като вас.“ Вежди Рашидов допълни, че не е могъл да откаже да направи паметника на Паисий, защото създателят на „Двора на кирилицата“ Карен Алексанян върши свято дело и прославя нашата азбука, която сплотява славянството. Един арменец ни дава пример как да пазим духовността, допълни Рашидов.

2 Comments

  1. Рашидов хонорар взел ли е или го е подарил?

  2. Защо „Кирилица“? Достатъчно е ясно вече, че всъщност става дума не за друго, но за Българската азбука. А иначе – добро дело от Вежди Рашидов, дано и други го последват.

Коментарите са ограничени.