Може пък и да станем истинска държава

Коритаров

Георги Коритаров „Свободна зона в 9 без 2“

 

Вчера президентът Румен Радев даде изненадващо висока оценка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. И когато казвам, че оценката е изненадващо висока, бързам да отбележа, че слагам едни големи политически кавички около определението „изненадващо“.

Те идват да обозначат обстоятелството, че когато президентът на държава, председателствала на ротационен принцип Съвета на Европейския съюз, дава оценка, тя би трябвало да бъде съпътстваща и позитивна за усилията на правителството на същата държава.

Отношенията между Румен Радев и правителството на ГЕРБ обаче бяха доста сложни още от самото избиране на Радев за държавен глава. Те в много чести периоди влизаха в особено остра конфронтация и това, което се случи вчера, може би наистина би изненадало мнозина. Всъщност обаче посланието на оценката на Румен Радев е, че в България наистина има неразгърнат огромен потенциал за градене на истинска, сложна, демократична и способна да прави политики държава.

Това, което Румен Радев даде като оценка, макар и закъсняла, опира до два извода. Единият е в минало време, а другият е в бъдеще време. Изводът, който може да бъде направен в минало време е, че ако съществуваше дълбоко държавническо доверие между президента Радев и премиера Бойко Борисов, независимо от различните разцветки на техния избор на съответните институции и различните възгледи, които отстояват, Румен Радев можеше да играе една изключителна подпомагаща роля през целия период на българското председателство. Това е оценката в минало време и за нея в някаква степен можем да съжаляваме.

Оценката в бъдеще време обаче е оптимистична, защото този разкрит вчера потенциал означава, че макар и пропуснати по някакъв начин тези шест месеца от гледна точка на възможно партньорство, периодът на следващите шест месеца, през които България е част от председателството, вече лидирано от Австрия, а защо не и занапред, биха могли да бъдат периоди наистина на конструктивно, сложно, високо интелектуално политическо партньорство в една изключително сложна и за Европа, и за България среда.

Дано да съм прав и дано за втория извод наистина да имам стратегически основания.

19 юни 2018 г.