Депутатите освободиха предсрочно шефа на Здравната каса

Проф. д-р Камен Плочев Снимка: Пресцентър на НС

Със 109 гласа „за“, 72 „против“ и 30 „въздържал се“ парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) проф. Камен Плочев, предаде БГНЕС.

Аргументът за освобождаването му от длъжност е обективната невъзможност да изпълнява своите задължения за срок, по-дълъг от три месеца.

В Народното събрание има и постъпило писмо, в което проф. Плочев изрично посочва, че последните три месеца е отсъствал поради заболяване, а по мнение на лекуващия го екип е, че няма да бъде трудоспособен поне още един месец, което се доказва с представен болничен лист.

От опозицията разкритикуваха начина на освобождаването на проф. Плочев и определиха случващото се като „политически кръстоносен поход“ срещу него.

Според народния представител от „БСП за България“ Славчо Велков причината за това е заявеното преди време от проф. Плочев, че НЗОК е натрупала задължения към чужди социални институции.

Славчо Велков оспори и един от аргументите за предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК, а именно, че той е представил е болничен лист, но не решение на ТЕЛК, което да доказва неговата нетрудоспособност. Участие в дискусията взе зам.-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер.

„Какво доведе до оставката на проф. Плочев? Действия, изказвания, констатации, които политическата коректност, дисциплина и лицемерие няма как да простят. Тези констатации са правени многократно от опозицията, но те не са чувани. Лошо е, когато човек, предложен от теб ги каже – или ги приемаш, или му искаш оставката“, смята д-р Джафер.

Тя определи казуса с управителя на НЗОК като „пореден фрагмент от задълбочаващата се безизходица в системата на здравеопазването“, а аргумент за твърдението си намери във факта, че той е 17 управител на касата.

„Повечето, с едно изключение, си подаваха доброволно оставките. Днес обсъждаме една полуоставка, защото той категорично, в онова писмо казва, че не подава оставка“, аргументира се д-р Джафер. Зам.-председателят на парламента смята още, че с освобождаването на проф. Плочев хаосът в здравеопазването няма да се оправи и потвърди, че групата на ДПС няма да го подкрепи.