Депутатите освободиха предсрочно шефа на Здравната каса

Проф. д-р Камен Плочев Снимка: Пресцентър на НС

Със 109 гласа „за“, 72 „против“ и 30 „въздържал се“ парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) проф. Камен Плочев, предаде БГНЕС.

Аргументът за освобождаването му от длъжност е обективната невъзможност да изпълнява своите задължения за срок, по-дълъг от три месеца.

В Народното събрание има и постъпило писмо, в което проф. Плочев изрично посочва, че последните три месеца е отсъствал поради заболяване, а по мнение на лекуващия го екип е, че няма да бъде трудоспособен поне още един месец, което се доказва с представен болничен лист.

От опозицията разкритикуваха начина на освобождаването на проф. Плочев и определиха случващото се като „политически кръстоносен поход“ срещу него.

Според народния представител от „БСП за България“ Славчо Велков причината за това е заявеното преди време от проф. Плочев, че НЗОК е натрупала задължения към чужди социални институции.

Славчо Велков оспори и един от аргументите за предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК, а именно, че той е представил е болничен лист, но не решение на ТЕЛК, което да доказва неговата нетрудоспособност. Участие в дискусията взе зам.-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер.

„Какво доведе до оставката на проф. Плочев? Действия, изказвания, констатации, които политическата коректност, дисциплина и лицемерие няма как да простят. Тези констатации са правени многократно от опозицията, но те не са чувани. Лошо е, когато човек, предложен от теб ги каже – или ги приемаш, или му искаш оставката“, смята д-р Джафер.

Тя определи казуса с управителя на НЗОК като „пореден фрагмент от задълбочаващата се безизходица в системата на здравеопазването“, а аргумент за твърдението си намери във факта, че той е 17 управител на касата.

„Повечето, с едно изключение, си подаваха доброволно оставките. Днес обсъждаме една полуоставка, защото той категорично, в онова писмо казва, че не подава оставка“, аргументира се д-р Джафер. Зам.-председателят на парламента смята още, че с освобождаването на проф. Плочев хаосът в здравеопазването няма да се оправи и потвърди, че групата на ДПС няма да го подкрепи.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.