С дъх на фашизъм в ЕС

Коритаров

Георги Коритаров „Свободна зона в 9 без 2“

Добре, че е Боряна Цветкова. Преди малко я питам: „Боряна, какво да говоря?“ И тя казва: „Кажи нещо за циганите!“ А за циганите наистина трябва да се говори и това е една много сериозна тема. И не се усмихвайте, не си разливайте кафето от чашите, защото постмодерният фашизъм чука на вратата на Европейския съюз.

Матео Салвини – вицепремиер на Италия и министър на вътрешните работи – е цитиран да казва: „Обмисляме разработване на система, според която всички незаконно пребиваващи цигани /е цитиран да казва той/ на територията на Италия ще бъдат експулсирани. За съжаление /продължава Салвини/ ще трябва да оставим в Италия италианските цигани, за съжаление“.

Вижте, всеки има свои лични битови впечатления, може би достатъчно поводи за недоволство от различни форми на досег, сблъсък, а някъде дори и проблеми, които е имал с определен вид престъпност, чиито изразители ситуативно са били представители на този етнос. Но за всички трябва да е ясно, че има един принцип и този принцип е изработен след разгрома на нацизма след края на Втората световна война. Това е принцип, който е разположен дълбоко в демократичната, обединителна идея за Европейски съюз на толерантността и обединяване на различията. И ако бъде толерирано подобно отношение като това на италианските крайни популисти, ако такава реплика като тази на Салвини бъде оставена без необходимото остро осъждане от Европейския съюз, ние сме пътници.

Мечтата за обединена Европа ще бъде потопена в много кратко, обозримо бъдеще и тогава няма да има никакъв смисъл от каквито и да било усилия. А енергията, положена от Бойко Борисов като български премиер, да издигне ролята на Западните Балкани като потенциално много важна и полезна част за Европейския съюз и да привлече вниманието на Брюксел към Балканите, ще си остане един романтизъм, който едва ли ще намери еквивалентна стойност.

Съжалявам, че трябваше да го кажа! Сърдете се на Боряна Цветкова! Тя ми подсказа темата за циганите. Иначе от мен, Боряна, благодаря ти за идеята!

20 юни 2018 г.