Фандъкова: 200 имота в „Симеоново“ ще бъдат свързани към главния канализационен клон

Фандъкова инспектира работата по изграждането на канализацията. Снимка: Geo Kalev

200 имота в квартал „Симеоново“ в София ще бъдат свързани към главния канализационен клон, който се изгражда в момента. Общата му дължина е 4 километра, а водопроводът в квартала е 12 километра. 

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес инспектира работата.

Не навсякъде обаче в кварталите и селата около София ще бъде изградена канализация, заради изискването те да бъдат населявани от над 10 хиляди души.

„Имаме изградени около 200 километра водопровод и канализация на територията на цялата Столична община. Тази година над 50 километра водопровод и канализация изграждаме на територията на различни райони на София – в Горна баня, в „Люлин“, местност „Сливница“, в „Кръстова вада“ – един от новите презастроени квартали, където това са едни от най-големите проблеми“.

До момента сме инвестирали 7 млн. лв. от програмата на „Софийска вода“ в „Симеоново“. Изграждането на канализация е най-важната мярка за превенция срещу наводнение и една от най-важните мерки за опазване на околната среда. Усилията ни в последните години са изключително последователни – изградихме 200 км. водопровод и канализация. За сравнение, толкова е дължината автомагистрала „Струма“, коментира Фандъкова.

Тази година изграждаме над 50 км водопровод и канализация. Това са проекти в кв. „Горубляне“, кв. „Бенковски“, кв. „Модерно предградие“ и кв. „Симеоново“, които реализираме по програмата на „Софийска вода“. В Горна Баня, „Кръстова вада“ и „Люлин“ м. „Сливница“ работим по проекти, които защитихме по ПУДОС. Освен това при реконструкцията на Централна градска част, подменяме ВиК-мрежа, изградена преди повече от 100 г., каза още столичният кмет.

За следващите години сме защитили 600 млн. лв. за инвестиции в изграждане на ВиК-мрежа. 400 млн. са по оперативна програма „Околна среда“ и 200 млн. лв. са от инвестиционната програма на „Софийска вода“. Следващата година ще сме готови с регионално прединвестиционно проучване, с което ще стартираме кандидатстването по ОПОС, съобщи Йорданта Фандъкова.

Проектите за канализация са едни от най-тежките, защото освен за строителство, са нужни и огромни средства за отчуждаване на частни имоти. В повечето случаи това са процедури, които отнемат много време, поради обжалване и провеждане на съдебни процедури. Със съжаление отбелязваме, че когато изградим канализация, не всички хора искат да се включат, въпреки че са длъжни да го направят. Затова разчитам много на кметовете на райони, които да ги убедят, че това е важно, както за тяхната сигурност, така и на техните съседи, заяви кметът на София.