Юнкер свиква неформална среща за миграцията с участието на осем държави, сред които и България

Снимка от туитър акаунта на Жан-Клод Юнкер
Френският премиер Едуар Филип изрази подкрепа за предложението на българското председателство на Съвета на ЕС за промени в правилата за предоставянето на убежище

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква в неделя в Брюксел правителствени представители от няколко държави в ЕС на неформална работна среща по миграцията и даването на убежище.

Това съобщи БТА, като се позова на информация от ДПА.

„Свиквам неофициална работна среща по въпросите на миграцията и даването на убежище в Брюксел в неделя, за да се работи с група държавни или правителствени ръководители на страните членки, заинтересувани от намиране на европейски решения преди предстоящото заседание на Европейския съвет“, написа Юнкер в Туитър. В срещата ще участват Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция.

Тя ще се състои четири дни преди срещата на върха на ЕС и ще бъде насочена към преодоляване на дълбоките разделения в Европа по въпроса за миграцията. Този въпрос предизвика опасност от разцепление в управляващата коалиция на Меркел, а новото правителство в Италия засили натиска си върху други държави от ЕС да подпомагат справянето на страната с прииждащите мигранти.

Италианският всекидневник „Кориере дела сера“ първи съобщи за срещата, в която България и Австрия ще участват като настоящ и следващ ротационен председател на Европейския съвет.

В неделя Германия ще представи на останалите държави своя компромис по миграцията, каза висш представител на гръцкото правителство, цитиран от германския многотиражен в. „Билд“.

Междувременно италианският президент Серджо Матарела заяви, че само обединен ЕС може да се справи с пристигащите бежанци, предаде Асошиейтед прес.

В изявление по повод Световния ден на бежанците Матарела каза, че „международната общност трябва да работи със споделени и дългосрочни политически решения, за да се справи с явлението, което обхваща целия свят. Особено ЕС трябва да знае как да се намесва, без да прехвърля на страните, където мигрантите най-напред са пристигнали, отговорността да се изправят пред извънредната ситуация“.

По-късно италианският вътрешен министър Матео Салвини трябва да се срещне с премиера на Италия Джузепе Конте, за да обсъдят позицията на Рим по миграцията на предстоящата среща на върха.
Лидерът на антимигрантската партия „Лига“ Салвини отдавна твърди, че мнозинството от спасяваните в морето хора не са бежанци, а икономически мигранти, припомня АП.

Междувременно френският премиер Едуар Филип изрази днес подкрепа за предложението на българското председателство на Съвета на ЕС за промени в правилата за миграцията и предоставянето на убежище. Той коментира този въпрос на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Българското предложение има подкрепата на значителна част от държавите в ЕС, според които то представлява добра основа за предстоящите разговори в Европейския съвет в края на следващата седмица. Те ще бъдат предшествани от насрочена днес в Брюксел за 24 юни среща на няколко страни от ЕС за предварително обсъждане на възможностите за постигането на решение и за изслушването на предложението на Германия.

1 Коментар

  1. Е… тоя не е добре! А родните „евроатлантици“ на Сашето Йорданов, както и „демократичнобългарите“, АКА „Новая Республика“, АКА „Реформаторски бардак (пърдьон, блок)“, АКА „ДСБ“ – а всъщност – „БКП – радикали“ – без тях – накъде? Веднага да се поправи и да изключи Борисов, а да покани Радан, Атанас и Ристю, както и как’ Цонка, Зелените-червени и най-паче червендалестия разградски шопар Ивча Прокопиев! Ама ха!

Коментарите са ограничени.