„Жабчето Жо“ – нова картинна книга от Нуша Роянова

Най-новата картинна книга за деца на издателство „Дъбови листа“ – „Жабчето Жо“, ще се появи по книжарниците от 22 юни. Текстът и илюстрациите са изцяло дело на талантливата българска писателка и художничка Нуша Роянова, автор на поредицата за кучето Джак и котето Ема.

Книжката разказва историята на жабчето Жо, което на пръв поглед си има всичко – здраве, покрив над главата и приятели, но все нещо не му достига, за да бъде щастливо. То търси непрестанно НЕЩОТО, което отсъства в живота му – експериментира, проваля се, но не се отказва. Краят е колкото очакван, толкова и изненадващ, защото НЕЩОТО бива открито, но се оказва съвсем различно от очевидното.

Книгата на Нуша Роянова е ценна с посланията си, но и със съвременния начин на представянето им. Текстовете по страниците са кратки и биха грабнали вниманието на най-малките деца, илюстрациите в различни техники са пленителни и добавят атмосфера към увлекателно разказаната история.

Както всички незабравими герои, и Жабчето Жо си има прототип. Образът е вдъхновен от дългогодишен приятел на авторката, а самата книга тя рисува в едно единствено копие като подарък за неговия рожден ден миналата година. Всички техни приятели обаче толкова харесват изданието, че то се появява в лимитиран тираж на английски за Панаира на детската книга в Болоня, а сега – и на български.

Различните житейски роли и професии, които Жо сменя, дават възможност за диалогично четене, в което родителите и децата да се превърнат в разказвачи, а като допълнение да обсъждат различни теми като бъдещето, какво са професиите, колко важно е да следваш мечтите си и др.

„Надявам се, че новият ми герой Жо ще накара много малки и големи читатели да се замислят дали са открили НЕЩОТО си в този живот. И ако не са, да ги вдъхнови да тръгнат да го търсят“, казва авторката.

Нуша Роянова е добре позната на малките читатели от поредицата за кучето Джак и котката Ема – двама герои с реални прототипи, които се впускат в най-различни приключения във всяка книга. Тя е и инициатор на конкурса на създаденото от нея издателство „Дъбови листа“ за авторски детски приказки. Той се провежда за втора поредна година, като в него участие вземат всички деца и младежи на възраст до 18 г. Победителите в конкурса стават автори на сборник с 25 приказки, написани и илюстровани от самите участници.

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.