Daily Sabah: Празничните предизборни кампании завършиха и турския народ отива да гласува

Турция Снимка: pixabay.com
Турция Снимка: pixabay.com

Турския народ ще определи бъдещето на страната си на 24 юни, когато в страната ще се проведат едновременно президентски и парламентарни избори. Вотът слага край на предизборните кампании, които създадоха жизнена атмосфера в цялата страна за повече от два месеца, пише турското електронно издание Daily Sabah в материал, представен от Фокус без редакторска намеса.

Веднага щом предсрочните избори бяха назначени през април, турските политически партии започнаха предизборните си кампании. Независимо от ограниченото време преди изборния ден и факта, че той съвпада със свещения месец Рамадан, политиците успяха да излязат с динамични графици, които им позволиха да достигнат до възможно най-много хора.
Митингите бяха основната част от предизборните кампании, но същевременно конвои от изборни автобуси постоянно озвучаваха с партийни химни, а по улиците на градовете се вееха знамена и бяха разлепени множество плакати. В страната има регистрирани 56 322 632 избиратели, които трябва да гласуват в 180 065 изборни секции. Изборният ден започва в 9 сутринта и завършва в 5 следобед.
Гласоподавателите ще могат да пуснат бюлетините си като представят лични карти или друг официален идентификационен документ. Влизането в изборните секции с фотоапарати, камери и мобилни телефони е забранено. Избирателите ще пускат по две отделни бюлетини в един общ плик – една за президентските и една за парламентарните избори.
След края на изборния ден, първо ще бъдат преброени бюлетините за президентския вот. За първи път, официални лица ще събират бюлетините от домовете на хора, които имат проблеми с придвижването заради старост, здравословни проблеми или инвалидност. В момента има 17 хиляди такива избиратели.
Традиционно, турските политици организират митинги из цялата страна и посещават провинциите, за да говорят пред хората за час или два. Тази тенденция бе продължена, но имаше и някои промени заради краткото времетраене на предизборната кампания и Рамадан-а. Благодарение на някои промени, първоначалните предвиждания за по-малък брой присъстващи на демонстрациите в сравнение с предишни години не се оправдаха, особено в партийните крепости.
В добавка към класическите, старомодни митинги, политиците проведоха и редица по-малки срещи с хората под формата на ифтари и сухури (съответно вечеря след залез и закуска преди изгрев по време на Рамадана). На 9 юни се проведе и среднощен митинг на кандидата на Републиканската народна партия Мухарем Инче, на който присъстваха десетки хиляди, които или чакаха сухура, или традиционните си забавления в тази вечер на истанбулския булевард Багдат. Президентът Реджеп Таийп Ердоган също организира много срещи по време на ифтара особено в провинциите.
Друг интересен момент от предизборната кампания беше организирането на няколко митинга в различни градове в един и същи ден, като в някои случаи те бяха провеждани в по три различни провинции, което не се случваше в предходните кампании. Например, на 11 юни Ердоган беше в провинциите Коджаели, Нигде и Бурса. Започвайки предизборната си кампания от крепостта на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Измир на 28 април, Ердоган посети около 50 провинции и още 20 отделни района до края на мероприятията преди изборния ден.
Кандидатът на РНП Мухарем Инче също имаше много интензивен предизборен график. В един случай той проведе пет отделни митинга, включително едно събитие по време на ифтара, в пет отделни района на Истанбул на 10 юни. Кандидатът за президент от „Добрата партия“ (ДП) Мерал Аксенер също внесе своя принос за доброто настроение по време на кампанията, като базира своите митинги на, както тя го нарече, „революцията на тензуха“, като събра тензуси от всички провинции, които посети и твърдеше, че те демонстрират непоквареност. Тензуха е традиционен шал на анатолийските жени.
В президентската кампания се включиха шестима кандидати: Реджеп Таийп Ердоган от „Народния съюз“, в който се включиха управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ и „Партията на националистическото движение“ (ПНД); Мухарем Инче от РНП; Селахатин Демирташ от про-кюрдската „Народна демократична партия“ (НДП); Мерал Аксенер от ДП; Темел карамолаоглу от „Партията на щастието“ (ПЩ) и Догу Перинчек от „Патриотичната партия“ (ПП).

Младежта ще има голямо влияние върху изхода от гласуването

Новите видове предизборни срещи създадоха и нови възможности за достигане до различни сегменти от обществото и конкретно младежта, която представлява голяма част от избирателната база. В страната има повече от 10 милиона гласоподаватели на възраст между 18 и 25 години. Ердоган, например, се присъедини към младежите в студентско общежитие в столицата Анкара за сухур, след като получи покана чрез „Туитър“ на 1 юни. В отговор на поканата, държавният глава заяви, че ще „дойде ако чаят е готов“.
Развълнувани от срещата с президента, студентите приветстваха Ердоган и имаха възможността да си поговорят с него и да си направят общи селфита с държавния глава. Инче също успя да достигне до много младежи, благодарение на добрата си работа със социалните мрежи. Вместо срещи за ифтар или сухур, той се съсредоточи върху използването на възможностите конкретно на „Туитър“ като предизборен инструмент. Неговите „туитове“ бяха фокусирани върху образованието и той изпрати множество пожелания към студентите и учениците да изкарат успешно изпитите си.
Понякога Инче отиваше и по-далеч и дори директно наричаше младите хора в страната „мои деца, мои ученици“, визирайки миналото си като учител по физика. Друга новост в кампанията на кандидата на РНП беше карането на колело, което му бе подарено по време на реч в град Самсун.
На президентските предизборни митинги се събираха далеч повече хора, отколкото на тези за парламентарните и може би причината за това е, че турците ще гласуват за първи път в историята за държавен глава и това, че страната преминава към президентска форма на управление, както реши народа на референдума, проведен на 16 април 2017 година.
Въпреки относително слабия интерес, някои партии и най-вече ПСР, продължи да провежда демонстрации, водени от премиера Бинали Йълдъръм, из цялата страна, демонстрирайки сериозността на управляващата партия по въпроса.

В парламентарния вот се състезават осем партии

В неделя съревнованието ще е между осем политически партии, които се стремят да спечелят възможно най-много кресла в новия състав на народното събрание: ПСР, ПНД,РНП, „Партията на свободната кауза“, ДП, НДП, ПЩ и ПП. За първи път в историята на Турция, политическите партии ще отидат на избори в коалиции. ПСР и ПНД сформираха „Народния съюз“, докато „Добрата партия (ДП) и „Партията на щастието“ (ПЩ) образуват „Националния съюз“. На парламентарните избори, фракциите трябва да получат най-малко 10% от гласовете на избирателите, за да влязат в законодателното събрание.

Диаспората счупи рекорда за участие в избори

В периода между 7 и 19 юни около 1,49 милиона турци, живеещи в чужбина, гласуваха за кандидатите за президент и партиите, състезаващи се на парламентарните избори.

Гласовете на избирателите ще бъдат пренесени в Турция и преброени заедно с гласовете, подадени в страната на 24 юни. Гласуването на граничните пунктове също започна на 7 юни и ще продължи до края на изборния ден. В деня на вота, медиите няма да могат да излъчват политически агитационни материали или коментари за изборите до 18:00 часа.

Между 18:00 и 21:00, средствата за масова информация ще могат да публикуват единствено официална информация за изборите, получена от Централната избирателна комисия (Върховния изборен съвет).