Кошлуков за българския туризъм

Емил Кошлуков Снимка: БНТ

Публикацията е от Фейсбук страницата на програмният директор на БНТ Емил Кошлуков

 

Влизам в ресторант в морско градче, но няма в менюто това, което ми се яде. Управителката любезно ме насочва към друг ресторант и правилно, в бранша трябва да се подкрепят взаимно.

По пътя спирам в малко магазинче да си купя джапанки. Не ми харесват изложените и продавачът ме праща в друг магазин, където имало повече. И правилно, бизнесът също трябва да се държи.

Сядам в кафене отсреща, а сервитьорката полива и почиства цветята в саксиите по цялата улица, не само пред кафенето. И правилно, трябва да е чисто и красиво за туристите.

По уредбата звучи местна станция и правилно, трябва да се насърчават и местните медии. Бегло чувам, че водещият говори нещо за ресторантите в района и правилно, медиите трябва да рекламират местната индустрия. Заслушвам се:
Водещият обяснява колко е кило сафрид в Гърция, явно за да не мислим, че е някакъв местен задръстеняк, бръмчи той здраво по света, че и следи цени и пазари. После казва, че сафридът у нас е на същата цена, почти.

Ама с такава интонация, сякаш трябва да е десет пъти по-евтин и той лично се чувства ограбен. След това казва, че си поръчал сафрид тук, на нашето Черноморие, явно за да е ясно, че постоянно яде навън, не е смотльо да плюска вкъщи. И уж бил пресен, но той разбрал, че не е, щото е морски човек, разбира ги нещата. И после за капак обяви, че по тоя случай поздравява всички с едно оригинално гръцко сиртаки.

Разбира се, оригинално гръцко сиртаки няма, щото ние му викаме сиртаки, не гърците, но водещият е тесен специалист по сафрида, така че нищо. После естествено пусна зейбекико, щото водещият е много прост, както вече стана ясно.

Чат-пат чета, то повече сричам всъщност, турски и гръцки вестници, само да видя как пишат за сезона.

Маями Хералд го следя редовно лятото, това категорично. И ви казвам напълно убедено:

Такива лайна, каквито нашите медии изливат по нашия туризъм, няма никъде. Ние сме много злобно и вредно племе.

1 Коментар

  1. Истинското име на българския туризъм е цигания.

Коментарите са ограничени.