Македонският външен министър предлага домати срещу подкрепа за ЕС

Външният министър на Македония Никола Димитров

Пресни домати срещу подкрепа за членство в ЕС предложи външният министър на Република Македония. В Туитър Никола Димитров написа, че всеки, който подкрепи старта на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС, ще получи подарък домати.

„На онзи, който подкрепи старта на предприсъединителните преговори на Македония с ЕС през следващата седмица, ние обещаваме да изпратим по пощата пакет с пресни домати“, заяви Димитров в социалната мрежа, уверявайки, че късметлиите ще получат „най-вкусните домати в света“.

Утре външните министри на ЕС ще обсъдят в Люксембург въпроса за разширяването на общността, припомня в. „Сега“.

Република Македония и Албания и се надяват Европа да се съгласи да придвижи процедурата, което да бъде подкрепено и на срещата на върха на ЕС в четвъртък. Франция и Холандия обаче са срещу плановете на Европейския съюз да започне преговори за членство с Албания и Македония заради опасенията, че решението би могло допълнително да засили настроенията против имиграцията в Общността, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на дипломати от ЕС.

Двете страни изпратиха на други правителства от ЕС доклад, в който се изтъква, че липсата на съдебни реформи, ендемичната корупция и организираната престъпност са причини Албания и Македония да не са готови за преговори за членство в ЕС, уточняват дипломати.