Депутатите няма да отменят лятната си ваканция

Снимка от сайта на Народното събрание
Снимка от сайта на Народното събрание

Предложението на БСП за отмяна на лятната ваканция на депутатите беше отхвърлено, предаде Агенция „Фокус“.

„За“ гласуваха 68 народни представители, „против“ – 10 и „въздържали се“ – 104, с което предложението бе отхвърлено. Проектът бе прегласуван и отхвърлен.
Опозицията настоя ваканцията от 1 до 31 август парламентът да не почива, за да приеме законодателни промени за хората с увреждания.

Като аргумент от БСП посочиха, че търпението на тези хора е изчерпано поради очевидната и безспорна невъзможност за оживяват в условията, в които ги поставят парламентът и правителството.

Зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев заяви: „Ако министър Бисер Петков е поел ангажимент законът да е готов до края на юли, значи имаме всички основания да работим през август“.

Депутатът Михаил Христов посочи: „Трябваше да има дебат, а не да кажете защо няма да гласувате за предложението ни“.

Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков обяви: „Всички искаме да имаме адекватен закон, който да реши проблемите на хората с увреждания- да е устойчив във времето и да е финансово обезпечен“.

„Можем да сбъркаме ако оказваме прекалено голям натиск спрямо работната група и експертите, които работят по закона“, коментира той.

Корнелия Нинова: Докато ние почиваме, палатките ще стоят

Законите за хората с увреждания ще стоят в парламента цяло лято, както и майките на деца с увреждания в палатките, а ние през това време ще почиваме, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъжданията.

Лидерът на БСП заяви, че днес омбудсманът Мая Манолова ще внесе
законови промени след разговорите с майките на деца с увреждания. тя уточни, че ако те отговарят на исканията на майките, оглавяваната от нея партия ще припознае промените.

„Нямали сте били материал за работа – ето ви един материал“, каза Нинова във връзка с предложението на Мая Манолова. По думите й министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се е ангажирал докрая на юли да внесе закон.

„Какво ще се получи – тези закони ще стоят в деловодството до септември, а ние през това време ще почиваме. Заедно със законите в деловодството, майките и децата ще лежат в палатките“, каза Нинова.

Лидерът на БСП призова управляващите да бъдат честни и откровени и да кажат, че не искат да работят през август. „Ние заставаме с лицата си, с имената си и ви казваме, че от името на майките на децата с увреждания искаме отмяна на ваканцията. Вие ми кажете от чие име говорите, че искате да си почивате по плажовете“, каза Нинова.

Десислава Атанасова: Ще подкрепя БСП, ако Нинова обещае да е в зала през цялото време

Ще подкрепя БСП, за да работим през август заради хората с увреждания, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на обсъжданията на проекторешението на БСП за отмяна на лятната ваканция на Народното събрание.

Атанасова поясни, че ще го направи, ако Корнелия Нинова й обещае, че ще присъства през цялото време на обсъжданията на Закона за хората с увреждания.

По думите й Нинова е присъствала 1 месец и четири седмици в пленарна зала от началото на съставяне на 44-ото НС, и когато е била го е правила епизодично.

„Но хайде да приключим тук. Да броим броя на адекватните решения“, заяви Атанасова. „Не смятам да говоря нито за отсъствията, нито за присъствията, нито за
ваканциите. Ще оставя на страна и минали събития. Няма да правя съпоставки за преди и сега“, каза Атанасова.

Тя припомни, че Корнелия Нинова е била председател на Социалната комисия по време на кабинета „Орешарски“. „През август 2013 г. аз и г-жа Менда Стоянова дойдохме да гласуваме актуализацията на НЗОК. Т.е – и във ваканцуване не може да ме обвините лично мен. Говоря от свое име. Аз лично не съм равнодушна, не само защото съм майка, към болката на майките отвън. Към болката на тези, които не са отвън, а са си вкъщи, защото не могат да оставят децата си. Не съм равнодушна и към разговора ми с онзи човек с един крак, както вие го нарекохте. Това е човек и той се казва Людмил Недев. Има си име. Този човек е претърпял лична трагедия през 2004 г. Да, може би държавата, ние, вие, тези преди нас – не му е помогнала, не го е подкрепила. Нямала е адекватна грижа към него. Този човек изля гнева си пред мен. Смятате ли, че в лично качество или заради всички нас – 240, които вземаме еднакви заплати и тук въпроси за чанти, обувки, костюми, звучат нелепо. Говорих с този човек, защото аз идвам на работа. Не го отбягнах, за да му чуя проблемите“, каза Атанасова.