Бойко Борисов: Аз съм европеец, но България ми е по-мила

Снимка: Пресслужба на МС
Нашите усилия и работещото споразумение с Турция гарантираха външните граници на ЕС, напомни премиерът

„Аз съм европеец, но България ми е по-мила. Ние сме били винаги най-солидарни. Но аз солидарността я разбирам по друг начин – всеки да си носи отговорността за границата. Говоря за външните държави“.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов в коментар на новината, че германският канцлер Ангела Меркел се е споразумяла с 14 държави за връщане на мигранти, опитващи се да влязат в Германия, съобщиха от правителствената информационна служба.

Борисов посочи, че когато мигрантската вълна започна България взе незабавни мерки. “Изградихме преградно съоръжение, инвестирахме в полиция, жандармерия, променихме закона и дадохме възможност армията да участва в охраната”, каза премиерът. Борисов акцентира върху споразумението с Турция и неговата важност за сигурността и определи Срещата на лидерите във Варна през март като ключова за неговото продължаване. “Нашите усилия и работещото споразумение гарантираха външните граници на ЕС. Това е солидарност”, подчерта той.

Премиерът посочи, че основните мерки в борбата с нелегалната миграция, предложени от България трябва да заработят едновременно – осигуряването на външните граници на ЕС с финансова помощ, с хора и техника, да се преговаря с държави извън ЕС за изграждане на платформи – т. нар. хот-спотове и да се работи за нови споразумения с трети страни. “Едновременно трябва да действат и трите мерки. Те трябва да влязат незабавно”, каза Борисов.

Министър-председателят отново напомни позицията на страната ни, която изложи и на последното заседание на Европейския съвет, че България няма да приеме мигранти, вече намиращи се в Европа. “Позицията ни е еднакво коректна към всички”, подчерта Борисов. Той призова да се намери общо европейско решение, посочвайки че редица комитети и експертни групи работят по темата с миграцията от месеци.

1 Коментар

  1. Заработай нормальные деньги в сети. Это реально нужно сделать… Далее в описании! далее здесь rnmn6.tk

Коментарите са ограничени.