Четем нов роман от майстора на скандинавския трилър Томас Енгер – „Смъртоносно ранен“

Томас Енгер

Майсторът на скандинавския трилър Томас Енгер довежда едно тежко и болезнено отмъщение до дългоочаквания му край.

„Смъртно ранен“ (издание на „Персей“) е финалният акорд на една от най-четените скандинавски криминални поредици.

Тя е за разследващия репортер Хенинг Юл, а негов създател е популярният в повече от 20 държави скандинавски автор на трилъри Томас Енгер.

На българския читател вече са познати предишните четири романа от тази поредица: „Мнима смърт“, „Фантомна болка“, „Кървава мъгла“ и „Тайните на герба“. Във всеки от тях Юл разследва различни случаи, като същевременно се опитва да превъзмогне болката от смъртта на сина си и да разкрие истината за разрушения си живот. Не спират и сътресенията в личния му живот – бившата му съпруга Нора е бременна от друг мъж, а сестра му Трине, изглежда, е замесена по някакъв начин в пожара, убил сина му. В романа „Смъртно ранен“ смелият репортер ще трябва да се изправи сам срещу предателството и мрачните тайни на хора, в които е вярвал, както и да се пребори срещу дълбоката и всеобхватна мрежа на корупцията, която е обвила всички слоеве на обществото.

Криминалният репортер Хенинг Юл никога не е бил толкова близо до отговора на загадката, преобърнала живота му. Но и никога не се е намирал толкова близо до смъртта.

Ако заплати с живота си, за да научи истината, кой ще отмъсти за убийството на сина му? Безупречната интуиция и острият му ум го отвеждат до самата сърцевина на престъпната групировка, чиито злодеяния се простират отвъд океана. Мистериозен мъж управлява събитията като кукловод, а самият той винаги остава скрит зад кулисите. За да стигне до него, Хенинг трябва да понесе поредица от рани. Но този път те няма да оставят само белези…

Финалът на мрачната смразяваща поредица за Хенинг Юл не е просто последното парченце в пъзела, а е сам по себе си завършена картина. Тя обединява миналото и настоящето, за да разкрие и виновниците, и мотивите им. А сред неочакваните обрати и нестихващото напрежение долавяме и много от обществените проблеми, които не са подминали и тази далечна северна страна.

Раните на отмъстителя

Томас Енгер

Смъртоносно ранен

978-619-161-169-0

Роман норвежки

трилър

Превод Галина Узунова

Персей

 

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.