Жорж Ганчев е стабилизиран

2016 г. Жорж Ганчев Снимка: Пламен Трифонов, архив

Жорж Ганчев е в стабилно състояние, диагностициран, в момента е сравнително спокоен, каза пред БГНЕС проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина“ в София, където по-рано днес политикът бе приет със съмнение за инфаркт.

Проф. Начев уточни, че пациентът е имал запушен съд, лекарите са успели да го отпушат. Поставен е стенд, състоянието е стабилизирано.

Жорж Ганчев е имал късмет, че бързо е постъпил в болницата в рамките на т.нар. „златен час“. 78-годишният политик е припаднал на паркинга на „Ал. Батенберг“.

Сигнал към „Спешна помощ“ е подаден в 15:06ч. Още на седмата минута в 15:14 ч. линейката е била на място.

Бързата медицинска намеса фактически се е оказала решаваща за състоянието му.

Жорж Ганчев остана в обществените представи като фехтовача, който изпълни политиката с колорит. Рожденото му име е Георги Ганчев Петрушев, той български политик, многократен кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок.

Завършва Британската академия по фехтовка и Театралния институт в Холивуд, Калифорния. През периода 1973 – 1988 г. се изявява като режисьор, сценарист в театъра, продуцент в киното и театъра на Англия и САЩ. По негови твърдения е автор на 7 филмови сценария в Холивуд, на пиеси, продуцирани в Холивуд, на книги и поезия. През 1970 и 1974 г. е световен шампион по фехтовка при професионалистите. Изявявал се е и като актьор. В българския политически живот се включва активно след 10 ноември 1989 г.

Председател на Българския бизнесблок /БББ/ от неговото създаване на 24 ноември 1990 г. Участва в изборите за президент през януари 1992 г. и получава 17% от гласовете, което го нарежда на трето място сред кандидатите на първия тур. Известен е с колоританите си изказвания в политиката и към колегите си. Средно гимназиално образование. Председател на фирмените братства при БББ. Депутат от Варна в 37 Народно събрание Председател на Комисията по радио, телевизия и БТА в 37 НС януари-април 1995 г. Кандидат за президент от БББ през 1992 и 1996 г. В 38-то Народно събрание беше председател на парламентарната група на БББ.

1 Коментар

  1. А, начи „стабилизиран и спокоен“? Не вика ли „не ме гледай тъпо, българино“ на докторите, ха-ха?

Коментарите са ограничени.