Прокурор: Не сме разкрили убийството на Иво Стаменов

Снимка от фейсбук страницата на Иво Стаменов.

Категорично искам да заявя, че ние не сме разкрили убийството на данъчния служител Иво Стаменов. В никакъв случай нямаме такива доказателства, с които да може да се повдига обвинение за убийството.

Това каза на брифинг в Специализираната прокуратура наблюдаващият прокурор Камен Господинов, предаде Агенция „Фокус“.

Припомняме, че вчера от прокуратурата съобщиха, че са задържали трима души, участвали в престъпна група, която е поръчала побой над Саменов.

„Съдът ще определи мерки за неотклонение на задържаните лица. Единствено
членове на групата са засечени в хода на действията по разследването да се интересуват от Стаменов“, коментира той.

По думите му от показания на свидетели е станало ясно, че те са търсели някой да навреди неговото имущество – да запали колата му и да му нанесе телесна повреда.

Той уточни, че показанията са на лицата, на които членовете на организираната престъпна група, са им поръчвали това деяние, но те не са изпълнени.

„Нямаме доказателства за конкретното убийство, че те са го извършили“, заяви Господинов.

По думите му до тези факти е достигнато чрез една много сериозна и отговорна оперативна работа на служителите от ГДБОП – те са провеждали беседи с лица, които не са изпълнили поръчките, които са им били давани.

Той уточни, че има извършвани престъпления от тази група, но те са били свързани с изнудвания. Организираната престъпна група е действала на територията на София. Извършвали са изнудвания на лица, които са били принуждавани чрез заплашване да поемат имуществени задължения.

Господинов обясни, че членовете на групата са едновременно заемодатели и събирачи, като има доказателства, че се занимават с лихварска дейност. Повдигнати са обвинения за три извършени изнудвания. „Борис Аврамов е давал задачи на членовете на групата и е привлечен като обвиняем за ръководител на организираната престъпна група“, добави той и обясни, че са налице събрани доказателства, че им е поставял задачи. Няма данни, че Борис Аврамов се интересувал от убития данъчен служител.

На 3 юли при специализирана операция на ГДБОП при предварителната работа е установена дейност на организирана престъпна група от четирима членове с установен ръководител, припомня Фокус.

Самата група е била създадена с цел изнудване, лихварска дейност, изпълнение на поръчки срещу различни лица – ръководител на групата е брат на депутат от Народното събрание – Борис Аврамов. По време на акцията са задържани три лица, четвъртият член е задържан в затвора в Бургас. Спрямо четирите лица са повдигнати обвинения, привлечени са под наказателна отговорност за изнудване. Спрямо три от лицата са внесени искания за мярка за неотклонение „задържане под стража“.