Европейският парламент отхвърли спорната реформа на авторското право в ЕС

Снимка от туитър акаунта на Европейския парламент

Европейският парламент отхвърли спорната реформа на авторското право в ЕС, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От 627 евродепутати, които днес присъстваха в пленарната зала в Страсбург, против текста се обявиха 318, а за – 278. 31 депутати се въздържаха от гласуване.

Сред критиците на реформата бяха интернет гиганти и експерти като основателя на Уикипедия Джими Уелс, изобретателя на световната мрежа Тим Бърнърс-Лий, експерта по мрежова неутралност Тим Ву, Винт Сърф, смятан за един от бащите на интернет и др., припомня Ройтерс.

Агенцията припомня, че сред защитниците на реформата бяха медийни компании и творци, като Пол Маккартни. Срещу реформата се обявиха защитници на свободите в интернет, допълва Франс прес.

Това гласуване означава, че ЕП не може все още да започне преговори за реформата със страните членки и с Европейската комисия. Текстът трябва отново да бъде обсъден от депутатите, преди да бъде подложен на ново гласуване през септември.
„Днешното гласуване е победа за демокрацията“, се казва след вота в изявление на групата ГАФА, обединяваща интернет гигантите Гугъл, Епъл, Фейсбук и Амазон.

Много силно лобиране от няколко месеца  съпътства тази реформа, противопоставила създателите на съдържание от целия свят (кино, медии и музика) и цифровите гиганти и защитниците на свободата в интернет. Основната цел на реформата, предложена през септември 2016 г. от ЕК, е да модернизира авторското право в ерата на цифровата революция.

Последното законодателство по въпроса датира от 2001 г. Идеята на реформата е да задължи платформи като ЮТюб да възнаграждават по-добре създателите на съдържание. Текстът правеше платформите отговорни и за съдържанието, което качват в интернет техните потребители.

В знак на протест Уикипедия, която се страхува, че директивата с реформата ще ограничи онлайн свободата, не беше достъпна в поне три страни вчера.

Директивата предвижда и създаването на ново „сродно право“ за издателите на печатни издания и на агенциите. То ще даде възможност да се заплаща на вестниците, списанията и на информационните агенции, когато тяхната продукция се използват повторно онлайн.

Според групата ГАФА, както според европейски депутати либерали и еколози, а и според юристи, този проект ще благоприятства най-известните пресгрупи в ущърб  на независимите медии и на стартиращите компании, като това ще е съпровождано и от риск за намаляване на свободата на слово.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.