Знамето на Боян Петров ще бъде изложено в музей в Китай

Спимка: Правителствена информационна

Китайският премиер Ли Къцян получи днес знамето на загиналия в Тибет български алпинист Боян Петров. „Гордеем се с куража на българския алпинист, подариха ми знаме от съпругата му“, каза той, цитиран от БНР.

Ли Къцян покани съпругата на Петров – Радослава Ненова, да посети Китай и обяви, че знамето ще бъде изложено в музей в Китай.

Тя му благодари за положените усилия за издирването на съпруга ѝ през май.

„Искам да използвам тази възможност да изразя от името на китайския народ съжалението ни за българския алпинист Боян Петров, който загуби живота си в Хималаите. Бях на проверка, когато премиерът Борисов ми изпрати телеграма и ме помоли за спасителна операция за Боян Петров. Веднага дадох инструкции на тибетските власти да направят всичко възможно и те казаха, че не са пожалили усилията си в търсенето му. Те не се страхуваха да се жертват,
защото уважават г-н Петров и за тях приятелството между България и Китай е много скъпо“, каза още Къцян, цитиран от Фокус.

Той обясни, че преди посещението си в България е разговарял с председателя на Тибетския автономен регион.

„Той ми каза, че абсолютно всичко възможно е направено за издирването на Боян Петров, усилия не са пожалени. И той ме помоли да предам това послание на премиера и на съпругата на г-н Петров – най-дълбоки съболезнования и съчувствие от китайския народ“, каза Къцян.

 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.