Знамето на Боян Петров ще бъде изложено в музей в Китай

Спимка: Правителствена информационна

Китайският премиер Ли Къцян получи днес знамето на загиналия в Тибет български алпинист Боян Петров. „Гордеем се с куража на българския алпинист, подариха ми знаме от съпругата му“, каза той, цитиран от БНР.

Ли Къцян покани съпругата на Петров – Радослава Ненова, да посети Китай и обяви, че знамето ще бъде изложено в музей в Китай.

Тя му благодари за положените усилия за издирването на съпруга ѝ през май.

„Искам да използвам тази възможност да изразя от името на китайския народ съжалението ни за българския алпинист Боян Петров, който загуби живота си в Хималаите. Бях на проверка, когато премиерът Борисов ми изпрати телеграма и ме помоли за спасителна операция за Боян Петров. Веднага дадох инструкции на тибетските власти да направят всичко възможно и те казаха, че не са пожалили усилията си в търсенето му. Те не се страхуваха да се жертват,
защото уважават г-н Петров и за тях приятелството между България и Китай е много скъпо“, каза още Къцян, цитиран от Фокус.

Той обясни, че преди посещението си в България е разговарял с председателя на Тибетския автономен регион.

„Той ми каза, че абсолютно всичко възможно е направено за издирването на Боян Петров, усилия не са пожалени. И той ме помоли да предам това послание на премиера и на съпругата на г-н Петров – най-дълбоки съболезнования и съчувствие от китайския народ“, каза Къцян.