Състоянието на белгийския младеж, спасен в Рила е добро

Снимка: Ирина Жерева/бТВ

Състоянието на белгийския турист, който беше спасен след тежка 15-часова спасителна операция в Рила е добро, съобщи БНТ. 

Момчето, което си нарани крака в Рила планина беше оставено само с един член от туристическата група и се наложи екипи от Самоков и Дупница да се включат в спасяването му. Групата е била от 12 души.

За нас това е необяснимо и нередно – на такава надморска височина да оставиш другар в такова състояние, споделиха спасителите от Дупница. Трябвало е да изчакат поне докато дойде първата група, дори да се включат в акцията.

Акцията е била затруднена от променящите се метеорологични условия и хлъзгав терен. В района е имало мъгла а около Додов връх е прехвърчал и сняг.

Туристът е бил носен на ръце, най-тежко е било докато бъде изнесен до Додов връх заради големия наклон и хлъзгавите скали.

Момчето има оток на коляното, съобщиха от спешния център в Дупница, но състоянието му е добро. Когато спасителите са го намерили, младежът е бил със силни болки и лека хипотермия.

Групата е правила преход от х. Рилски езера през Раздела до Рилски манастир. При този траверс се изкачва „Раздела“ над Седемте рилски езера, Додов връх /2661 м./, Малък Мраморец и се свива на юг към Рилския манастир.

Спасителите са избрали да се върнат с пострадалия младеж до Рилски езера, защото отрицателната денивелация до хижата е по-малка и маршрутът относително по-лек, тъй като към Рилски манастир има няколко много стръмни и скалисти пасажа.

 

1 Коментар

  1. БРАВО НА ПЛАНИНСКИТЕ СПАСИТЕЛИ! ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ИМ ДАВА!

Коментарите са ограничени.