Маркет линкс: ГЕРБ води с 3% пред БСП в края на европредседателството

В края на политическия сезон все още регистрираме позитивния отзвук върху нагласите на гражданите от българското председателство на Съвета на Европа. Намалява се негативизмът по отношение настоящото и бъдещо развитие на страната.

Така коментират данните от последното си социологическо проучване на електоралните нагласи от Маркет Линкс, проведено в периода 23-28 юни т.г.

На този фон, половината от домакинствата гледат позитивно към бъдещето. Младите, в сравнение с по-възрастните
поколения, са по-оптимистично настроени за бъдещето .

Картината на институционално доверие продължава да се характеризира с високо степен на критичност от страна на българските граждани. Народното събрание отново е в дъното на класацията с над 3 пъти по-висок дял на гражданите, които нямат доверие. От друга страна, Прокуратурата запазва минималното възстановяване на доверието към нея, като през юни положителните оценки са 18%. Изключение от общата картина са Омбудсманът и президентската институция, които остават на другия полюс с доверие, надвишаващо няколкократно недоверието в тях. Трябва да се отбележи продължаващата тенденция на повишаващо се доверие към институцията на Омбудсмана, като очакваме тя да продължи да се развива, подкрепена от активната ѝ роля в няколко актуални социални конфликта, които получават широко медийно отразяване.

Отношението към политическия елит в страната остава силно негативно. Индексът на съотношението между позитивните и негативни нагласи остава в отрицателната част на скалата за всички политически сили. Анализът на резултатите води до извода, че Българското председателство на Съвета на Европа има известен положителен ефект върху общото отношение към ГЕРБ (+3%). БСП запазва нивата си на одобрение от около 30%, докато противоположните нагласи се споделят от около 60%. Сходни са резултатите и при Обединени патриоти, които регистрират нива на одобрение 29% и неодобрение 58%.

Инфографика: Маркет линкс

Към момента Движение 21 е с най-високият, макар и с негативен индекс, сред извънпарламентарно представените политически сили. Все още младата и по-слабо разпознаваема коалиция Демократична България получава одобрение от около 8% от избирателите, докато 57% са негативно настроени.

Делът на пълнолетните граждани на страната, които не се чувстват представени от нито един от настоящите политически субекти, запазва високите си нива от последните месеци – общо 44% заявяват, че не са решили кого да подкрепят или не биха гласували, ако днес се провеждат парламентарни избори. Важно е да се отбележи, че ГЕРБ остава с най-голям електорален потенциал, въпреки отчетеното вече повишено доверие към партията, това е малко над 20% на
база всички.

БСП минимално увеличава своята електорална подкрепа като в момента 17% от имащите право на глас,декларират, че биха подкрепили партията на парламентарни избори. След края на Българското председателство на Съвета на Европа се регистрира повишаване на електоралната подкрепа към управляващия коалиционен партньор – Обединени патриоти.