Тръмп в Брюксел: Германия е заложник на руския газ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска днес Германия да увеличи незабавно на два процента от БВП разходите си за отбрана.

Той направи този призив на работна закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел, съобщи БТА.

Германия е напълно под контрола на Русия, това е много лошо за НАТО, коментира Тръмп. Милиарди се плащат на Русия, строят се газопроводи. Германия е заложник на Русия, Берлин разчита основно на руски внос на газ и премахва ядрените си централи. Нещо трябва да се направи – плащат милиарди на Русия, а ние плащаме милиарди, за да ги защитаваме от Русия, добави той. Президентът отбеляза, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер работи за „Газпром“.

Защитаваме всички, плащаме много, това продължава от десетилетия. Много нечестно е за нашата страна. Не за десет години, а незабавно трябва да се изпълни целта от два процента от БВП разходи за отбрана, призова президентът на САЩ.

2 Comments

  1. Да, много е отрезвяващо, когато някой говори истината без заобиколки и политкоректност. Казано с прости думи и абсолютно вярно. Дано да има кой в Германия да се вслуша, но не храня големи надежди.

  2. А пък да не е верно. Много ми е неприятен Тръмп и много ме дразни, ама това в случая е верно.

Коментарите са ограничени.