Задържан е един от мъжете, взривили банкомат в Пловдив

Задържан е един от мъжете, взривили банкомат в район „Тракия“ в Пловдив. Той е 29-годишен молдовски гражданин Евгений Неделев.

Това съобщи на специален брифинг зам. районният прокурор на Пловдив Румяна Калеева, предаде „Фокус“ от Пловдив. По думите й извършителите са били двама, но вторият е успял да избяга извън страната. Обявен е за издирване.

Откраднатата сума от банкомата е 215 000 лева. Заловеният е с повдигнато обвинение и е задържан за 72 часа с прокурорско нареждане. Очаква се в петък да се гледа мярката му за неотклонение. Една малка част от парите е открита в чейндж бюро, разпозната е заради обгарянето около парите вследствие от взрива. Сумата е 88 000 лева.

Все още се работи за установяване на метода на взривяване на банкомата, като се предполага, че е бил взривен с пропан-бутан. По думите на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов разкритите извършителите имат отношение и към опита за кражба от банкомат , направен този месец в София. Маринов каза още, че двамата са използвали методи на конспирация, като са взели чужди табели на МПС и са го сложили на автомобила непосредствено преди престъплението, с който са извършили кражбата.

Младият мъж е бил заловен в Бургас на автомивка в опит да заличи следите от взрива по автомобила. За това е помогнало видеонаблюдението, което го има в района на банкомата в Пловдив.