Очаква се днес да представим кандидатурата си за еврозоната

Министърът на финансите Владислав Горанов

Министърът на финансите Владислав Горанов ще представи пред членовете на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент в Брюксел резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на икономическите и финансови въпроси.

Представянето ще се проведе от 10 ч. българско време и ще бъде предавано на живо на сайта на Европейския парламент.

В София експерти от Министерството на финансите също ще представят пред медиите резултатите по приоритетите от програмата на Българското председателството в областта на икономическите и финансови въпроси.

Очаква се Горанов официално да заяви желанието на България да се присъедини към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз България и днес да получим дата за присъединяване на лева към т.нар. чакалня на еврозоната.

Според икономиста Димитър Иванов 2022 година е най-ранната дата, в която страната ни може да влезе в еврозоната.

По думите му българското правителство следва своята програма, с която се стреми към присъединяване, но липсва категорична позиция на останалите държавни институции и опозиционни партии, което показва несигурност в мнението им

В Брюксел днес се събират министрите на финансите на страните от валутния съюз, които би трябвало да разгледат писмото от София за членство в еврозоната.