Депутатите приеха окончателно закона за горивата

Снимка: Пламен Трифонов, архив

Народните представители приеха окончателно новия Закон за административното регулирани на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде  „Фокус“.

Търговците на едро и дребно, съхраняващите нефт и нефтени продукти, както и дистрибуторите ще трябва да подадат заявление за регистрация в 3-месечен срок, след като Министерството на икономиката публикува информация за необходимите документи.

Текстовете предвиждат министърът на икономиката да контролира регистрацията на търговците с горива. Първоначалното предложение беше това да бъде финансовият министър, но по предложение на ГЕРБ текстът бе променен. В контрола ще се включи и специално звено в НАП. То ще приема и проверява документите, ще извършва проверки, а ако констатира нарушения, ще съставя актове.

Най-оспорваните текстове претърпяха промяна. Депутатите решиха от големите търговци на горива да се изисква капитал, не по-малък от 1 милион лева. Първоначалното предложение бе той да е 3 милиона лева. Изискването за търговците на дребно е внесен капитал, не по-малък от 20 хиляди лева.

Законът за горивата ще влезе в сила 6 месеца след обнародването му в „Държавен вестник“. 1 месец след влизането му в сила министърът на икономиката трябва да издаде наредба за подаването на заявления от търговците.

Експерти изразяват опасения, че така приет законът може да доведе до наказателна процедура срещу
България от Европейската комисия, тъй като има съмнения, че противоречи на правото на ЕС.

Вицепремиерът Валери Симеонов (НФСБ) обеща лично да сезира Европейската комисия, че нормативният акт противоречи на евродирективи. Същото смятат да направят и собственици на малки бензиностанции.

„Смятам, че този закон създава големи рискове за унищожаване на стотици търговци от този бранш от дребен и среден ранг. Аз разбирам от друга страна, че главната му цел е борбата със сивия сектор, но в случая се получава нещо като заради гангренясал пръст да отрежем ръката. коментира Валери Симеонов.

1 Коментар

  1. „заради гангренясал пръст да отрежем ръката“ Много сполучливо, no kidding, сравнение. Гангренясването е гангрена. Заради гангрена се вади иначе здрав зъб, заради гангрена се реже ръка, заради гангрена се реже цял крак. Оставиш ли гангрената в човешкото тяло, то се отравя и умира бързо.

Коментарите са ограничени.