Горанов представи в Брюксел готовността на България за еврозоната

Владислав Горанов Кадър: ТВ Европа, архив

Успехът на едно председателство се дължи на усилията на всички държави, а не само на държавата домакин. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред членовете на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент в Брюксел.

Там той представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на икономическите и финансови въпроси, съобщи БНР.

Горанов заяви готовността на България да влезе и в т. нар. „чакалня“ на еврозоната:

„Ние сме заявили нашите намерения и позиция. Очакваме от нашите партньори от еврозоната да заявят твърдо и да споделят нашето мнение, че България трябва да се присъедини едновременно към банковия съюз и към ERM. От нашите партньори очакваме ясен ангажимент, че ако последното условие, членството в банковия съюз бъде изпълнено, няма да има, по аналогия с Шенген, неформални и не по правилата аргументи, които да оставят в нас впечатлението, че сме третирани неадекватно и неравно с другите държави“.

„Аз категорично вярвам, че по-силна Еврозона означава по-силна Европа. България е длъжна рано или късно да се присъедини. Повече от 20 години сме във валутен борд и нямаме друг път“, заяви още министър Горанов.