Зоран Заев заяви, че референдумът за името на Македония ще бъде успешен

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че референдумът за името на страната ще бъде успешен. Това съобщи ТВ „Европа“ като се позова на агенция МИА.

Гражданите на страната ще гласуват положително, допълни премиерът. Изказването Заев направи в Брюксел, малко след като стана ясно, че Скопие получава покана за преговори за членство в НАТО. Условие за приема в Алианса обаче е именно влизането в сила на договора за промяна на името.

Освен допитването до македонските граждани, преди това да се случи стои и ратификацията в парламента в Атина. То обаче се очертава като проблемно заради сериозната съпротива от страна на опозицията и гръцкия народ. Редица многобройни протести се проведоха на гръцка територия срещу подписването на договора. Референдумът в Македония ще се проведе към края на септември или началото на месец октомври. „Ние поехме ангажимент да организираме референдум, защото има промяна на конституционното ни име“, подчерта Заев.

След референдума ще има промени в Конституцията, които ще отнемат близо 3 месеца. Договорът с Гърция ще бъде ратифициран и от парламента в Атина. в Брюксел Зоран Заев изрази съжаление, че президентът Георге Иванов е пропуснал възможността да бъде с тях. Иванов отказа да подпише договора за името на два пъти и изрази недоволство от постигнатото от кабинета на Заев.