Арбитражният съд прекрати делото за БМФ, Валери Симеонов: „Честито на победителите“

Валери Симеонов. Снимка: НФСБ

Арбитражният съд към БТПП е прекратил производството по делото на „Кей Джи Маритайм Шипинг“, собственик на по-голямата част от капитала на „Параходство Български морски флот“, срещу Агенция за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) въз основа на липса на компетентност за разглеждане на спора, съобщи БТА

Вицепремиерът Валери Симеонов приветства окончателното решение на Арбитражния съд по делото за „Български морски флот“ в полза на държавата, съобщават от агенцията.

Вече окончателно Арбитражния съд отхвърли искането на „Български морски флот“, собственост на братя Домусчиеви, за промяна на приватизационния договор, с което те щяха да си спестят през 2019 г. – десетата година от приватизацията, около 58 млн. лева. Сега няма да си ги спестят, коментира Валери Симеонов пред журналисти в парламента. „Честито на печелившите“, добави той. По думите му това е темата, която е много важна за деня, а не пикантериите кой на кого бил ядосан и не бил ядосан.

Симеонов коментира и различията между партньорите в коалицията „Обединени патриоти“ по закона за горивата. Нормално е да има разминавания, в случая не подкрепихме закона, защото нанася удар върху дребния бизнес в този бранш, каза той. Симеонов посочи, че депутатите от НФСБ не са гласували шаблонно и първосигнално против целия закон, а са подкрепили полезните текстове в него.

Вицепремиерът коментира и промените в Закона за защита от шума в околната среда. Той беше категоричен, че измененията няма да доведат до намаляване на туристите, а ще се получи тъкмо обратното. Вече години наред българските хотелиери изплащат на чуждите туроператори огромни компенсации заради жалбите на чужденци, които са били подложени на шумов терор в нашите курорти, посочи той.

По думите на Симеонов в закона не се правят кой знае какви сериозни промени. Досега контролът се прехвърляше като футболна топка на световно първенство между четири министерства и общините, а сега ще бъде възложен основно на РЗИ през светлата част на деня, а нощно време, когато е забранено абсолютно озвучаването – само на МВР, коментира Симеонов. Вдигаме и глобите, добави той.