Столтенберг: Призивът на Тръмп към съюзниците за по-големи разходи за отбрана подейства

Йенс Столтенберг. Архивна снимка

Американският президент обяви, че е постигнал лична победа на форума

Призивът на президента на САЩ Доналд Тръмп към съюзниците да повишат разходите си за отбрана оказа въздействие и направи НАТО по-силна.

Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след форума на алианса в Брюксел, цитиран от осведомителните агенции.

На въпрос за двудневната среща при закрити врата, на която според присъствали Тръмп намекнал, че САЩ може да напуснат съюза, Столтенберг заяви: „Имахме много откровена и открита дискусия [. . .]. Тази дискусия направи НАТО по-силна. Тя придаде нов смисъл на неотложните неща“. По думите на генералния секретар фактът, че е имало открита дискусия ясно показва, че алиансът „ще удвои усилията си“ и че „ясното послание на президента Тръмп имаше въздействие“.

Столтенберг отбеляза, че откакто Тръмп е влязъл в Белия дом в началото на миналата година, европейските съюзници и Канада са добавили 41 милиарда долара към разходите си за отбрана. „Всички съюзници се ангажираха значително да увеличат това число. Така че всички ние повишаваме както никога досега, позволявайки на разходите на САЩ да спаднат“, каза той. Генералният секретар изтъкна, че на форума не са били давани конкретни нови обещания, за каквито е настоявал Тръмп, и добави, че очакванията му за откровена дискусия са се оправдали, предадоха Ройтерс и ДПА.

ТАСС изтъква думи на Йенс Столтенберг от пресконференцията, че „европейските сили – инфраструктура и разузнаване – също помагат за защитата на САЩ“, защото всички страни от алианса се сблъскват с „все по-агресивната Русия“. Според Столтенберг военното присъствие на САЩ в Европа е „жизненоважно за проектирането на американската сила върху Африка, Азия и Близкия изток“, за да се предотвратят безредици по границите на съюза.

Американският президент обяви, че е постигнал лична победа на форума.

„Мисля, че мога да изтегля САЩ от НАТО, но това не е необходимо. Хората тук застанаха зад ангажиментите си както никога преди. Запомнете – те ще плащат 33 млрд. долара повече. Генералният секретар ми благодари, всички ми благодариха. Такова единство не е имало от много години”, посочи Доналд Тръмп.

Той анонсира, че и Канада, и Германия ще плащат повече и по-бързо, ще постигнат два процентовата бариера за отбрана. Амбицията на САЩ е да ги накара да плащат 4% в бъдеще. Само тази година ще бъдат събрани 33 млрд. повече от различни държави.

„Връзката на САЩ с НАТО остава много силна. Главната причина за това са взетите решения и поетите ангажименти за по-големи разходи за отбрана. Беше невероятно”, коментира той.