Бездимните цигари ще поскъпнат със 78 стотинки от 1 октомври

Бездимните цигари ще поскъпнат със 78 стотинки след 1 октомври. Акцизът за тях ще бъде увеличен от 26 на 40% от този за кутия класически цигари с промени между двете четения на закона за акцизите, потвърдиха депутатите от бюджетната комисия, цитирани от в. „Капитал“. 

„За“ него гласуваха 12 депутати от управляващата коалиция, а 7 от опозицията бяха „против“.

„Парламентарната бюджетна комисия одобри на първо четене промени в закона за акциза, според които бездимните изделия ще се облагат като класически цигари, а кеговете с бира ще се облепят с бандерол. Тъй като двете предложения са уникални за ЕС и заради сериозната обществена реакция, между двете четения управляващите обаче ще променят текста за бездимните цигари и акцизът за тях ще се увеличи от 26% от този на кутия конвенционални цигари на 40%“, съобщи председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова при представянето на законопроекта.

Менда Стоянова мотивира предложението си с това, че пазарът на тези изделия расте лавинообразно и се очаква до края на годината да заеме 1.6% от потреблението, а през другата година – 2%.

Припомняме, че Менда Стоянова и група от 63 народни представители внесоха преди две седмици законопроекта за бездимните изделия с мотив, че по този начин в бюджета ще влязат 15 млн. лв. Сега сметката е за 5-6 млн. лв., като поправката ще влезе в сила от 1 октомври. Тя ще бъде гласувана през следващата седмица в зала, след това ще има пет дни за предложения и до края на месеца ще бъде приета.

Това означава, че акцизът на кутия бездимни цигари ще се увеличи от 0,93 лева в момента на 1.43 лв. за кутия и заедно с данък добавена стойност ще достигне 1.71 лв. Това на практика означава, че крайната цена на една кутия ще се увеличи до над 6 лева, при 5.50 лв. в момента.

Стоянова не обясни защо поправката се налага в средата на годината, като отново се позова на грижата за бюджета.

От Вевести: Посоченото увеличение е правилно изчислено, но то може и да не се случи, ако производителят – Филип Морис инт. реши да намали печалбата си от всяка кутия цигари и по този начин запази сегашната цета от 5.50. Това е напълно възможно след като в съседни на нас страни цената на изделието е по-ниска с 1.50 лева /2 евро в Сърбия/.

Припомняме, че за известно време цигарите у нас се продаваха на промоционална цена от 5 лева и въпреки това производителят оставаше на сериозна печалба. Подобен подход би показал дали от Филип Морис искат да останат сериозно на българския пазар след като според политиците бездимните цигари се налагат много бързо сред пушачите.