НАП запорира дяловете в 6-те компании, продадени от Цветан Василев

Юристи коментират, че данъчно-процесуалният кодекс позволява на НАП да налага такъв запор, когато има вероятност с акциите и дяловете да се извърши сделка, при която продавачът да не внесе данък в бюджета
Цветан Василев
Снимка от блога на Цветан Василев.

 

Националната агенция за приходите е запорирала дяловете в шестте компании, които банкерът Цветан Василев продаде на консорциума LIC33, съобщава „Труд„.

През седмицата стана ясно, че LIC33 придобива 43% от „БТК“, 91% от военните заводи „Дунарит и „Авионамс“, 100% от „Национално управление радиотелевизионни станции“ (НУРТС), мултиплекса „Фърст Диджитал“, пийпълметричната агенция „Гарб“ и други медийни активи в сделка за 1 евро.

„На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки“, гласи официалният отговор на НАП.

Юристи коментират пред „Труд“, че данъчно-процесуалният кодекс позволява на НАП да налага такъв запор, когато има вероятност с акциите и дяловете да се извърши сделка, при която продавачът да не внесе данък в бюджета. Запорът, направен от НАП, не позволява акции и дялове от тези предприятия да се продават, залагат като обезпечение, наемат или с тях да се извършват всякакви други действия. В същото време запорът върху разпоредителни сделки няма да попречи на самите предприятия да продължат да работят нормално.