Обсъждат медицинската експертиза на тристранка днес

Министерски съвет Снимка: Вевести.бг

Тристранката заседава за медицинската експертиза Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание днес в сградата на Министерския съвет.

Ще бъдат обсъдени проектите на постановления на МС за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за медицинска експертиза и на регионалните картотеки на медицинска експертиза, и изменение и допълнение на Наредбата медицинската експертиза, внесени от министъра на здравеопазването. Здравното министерство предлага да отпадне математическата формула за изчисляване на множество увреждания.

Идеята е ТЕЛК-овете да отразяват всички заболявания на пациента в експертното решение, но при изчисляване на процента трайно намалена работоспособност да се взема предвид само най-тежкото, съобщава БГНЕС.

В мотивите към законопроекта се посочва, че така ще се премахне различният подход при оценяването на заболявания от един и същи клас, както онкологичните.

Законопроектът е бил отхвърлен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Срещу новите правила се обявиха и работодателските организации. На своето заседание членовете на НСТС ще разгледат и Проект на изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.