Франция закрива търговското си представителство в Москва

Москва Снимка: pixabay.com

Франция обяви, че закрива търговското си представителство в Москва заради „значителното влошаване на условията за работа“, информираха световните агенции, цитирани от БТА. 

Решението за закриване на службата „Бизнес Франс“, която има за цел да насърчава износа и инвестициите, влиза в сила от днес (16 юли) след дълъг период на преговори, последвал експулсирането на директора й от Русия и блокирането на банковите й сметки.

Ръководителят на търговското представителство бе един от четиримата дипломати, изгонени през март, припомня Асошиейтед прес. Това бе част от отговора на руските власти на екпулсирането на руски дипломати от западни страни заради отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ във Великобритания.

Агенция Интерфакс цитира руското министерство на външните работи, което посочва, че е изненадано от решението на Париж,  и твърди, че дипломатическият статут на „Бизнес Франс“ е бил отнет.

„Това е решение на френската страна. Ние сме за развитие на търговските връзки“, отбелязва ведомството.

Руският президент Владимир Путин заяви вчера след срещата с френския държавен глава Еманюел Макрон, че търговията между двете страни е нараснала силно през първата пловина на годината, припомня АП.