Радан Кънев: ТAKE IT EASY

Радан Кънев. Снимка: Вевести.бг

Или дълъг текст, който обяснява защо известно време няма да има дълги текстове във ФБ

Впечатлението ми е, че ФБ стана излишен, че и вреден, като средство за политическо общуване. И не (само) заради злоупотребата с данни.

Просто светът ни стана ужасно сложен, а ФБ е платформа на простите послания и лесните решения. ФБ може да ти помогне да намериш бързо гадже, но не и да разрешиш семейна криза – даже напротив…

Конституционната демокрация и пряко свързаните с нея вътрешен мир и свобода на пазара обаче са в дълбока криза. Тя не е плод на лесно решими проблеми и няма очевиден изход. Напротив – резултат е от дълбоко, тектонично разместване на социалните слоеве, западането на цели социални класи, появата на нови прослойки, на нови – конституционно непознати или пренебрегнати и съответно – незащитени интереси.

Демокрацията е много по-силна отколкото изглежда. И много пъти е преживявала и душманите си, и враговете си, и лековатите си критици. Война между големи демократични държави не е имало от два века, и пак оттогава големи демократични държави не са губили съществен военен конфликт.

Тези победи обаче не са лесни. Те минават през тежки преобразувания, през предефиниране на конституционните ограничения, които демокрацията неизбежно създава пред тиранията, през промяна на географския, социалния и демографския баланс на обществата. Това са борби на ума, волята и ценностите на цели поколения. А най-малко в един, но знаменателен пример, това преобразувание е преминало през тежка, пълномащабна и кървава гражданска война.

В такива времена, хората с амбиция за политика и власт имат два избора:

1) Единият е да сърфират по общественото цунами, с надежда за бързооборотни ползи и печалби. На приятелите ми, изкушени от този избор, ще дам своя недотам авторитетен, но искрен приятелски съвет:

Не се хабете.

Никой от нас няма да стане Тръмп, въпреки че мнозина от нас имат проблеми с теглото и самооценката;

Не виждам и новия Курц, макар незрелостта и недостатъчното образование да са повсеместни в българския „десен“ ФБ;

За да си „българския Макрон“, не е достатъчно да си симпатичен на хипстърите и възрастните дами по „Шишман“;

Лошото възпитание не ни прави Бепе Грило…

… И дори родният Юнкер не се мержелее на хоризонта, въпреки че опитите по столичните барове продължават с неизчерпаема енергия – то изисква една дългогодишна устойчивост, на английски persistence , a не просто злоупотреба.

2) Вторият избор, който аз смятам да направя, е да разберем, че времето е ново и тревожно. И вместо да се възбуждаме от възможностите на мътната вода, да се успокоим. Да почетем и да помислим какви наистина са полезните решения в тази кризисна ситуация. Да ги обсъдим с по-умните от нас, винаги има такива, надявам се.

И преди всичко – да останем близо до принципите си и ценностите, които направиха западния свят свободен, мирен и богат. И да не изпадаме в прекалени емоции, те не помагат.

Както пееше безсмъртният Глен Фрай, който толкова много ни липсва:

Just find a place to make your stand / and take it easy…

От блога на Радан Кънев

4 Comments

  1. Радане,искаше да унищожиш Борисов чрез фейсбук,но не ти се получи.Не унивай,поне си избрахте Радев.

  2. След четири годни истерично врещене и все по-безнадеждни опити да организира бунт на радикалните комунисти от ДСБ, наш Раданчо решил да се изживее и като древен мъдрец – на фона на цялата отблъскваща простотия, която изля пред очите ни, преминавайки през различните етапи на прогресиращото си видиотяване. Предстои ни още по-атрактивния фарс на радикалното БКП – дъртото десарско ченге Атанасов да премине през същите или подобни етапи на ескалиращ дебилизъм. Дорде накрая се провали гръмовно като предшественика си и най-сетне удари катанеца на партийаната централа на Кърниградска, незаконно обитавана от крадците и мошениците на Костов, дето уж се били борели за законност и правов ред. Вярно е, че всяко стадо си има мърша, лошото е, че в нашето болнаво общество дълго време се позволяваше именно на мършата – радикалното крило на БКП – да внушава, че е здравата част на „стадото“. Надявам се тези времена да са безвъзвратно отминали!

Коментарите са ограничени.