ЗАГЛАВИЯ

Александър Иванов: Членството на България в ЕС превръща присъединяването на страната в еврозоната необратим процес

Александър Иванов, народен представител от ГЕРБ

Членството на България в ЕС превръща присъединяването на страната в еврозоната в необратим процес. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, Българя“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов.

Според него фискалната стабилност, балансираният бюджет и ниската инфлация са компонентите, подсказващи, че сега е точният момент да бъдат извървени последните стъпки от процеса.

„По-дълго задържане на България в „чакалнята“ не се разглежда като опция“, каза още Иванов. Освен освобождаване на голям паричен резерв в БНБ, Иванов очерта и част от другите ползи, произтичащи от еврозоната. „Това са падането на лихвите, което увеличава възможността за инвестиции и за кредитиране, както и по-лесен достъп до капитали, наливане на свежи пари в икономиката, съответно по-голям
оборот; повече работа и печалба, както и повишаване на доходите. Не може да изключим и много по-лесния достъп на инвеститорите. За чуждестранните туристи от Европа би било много по-лесно да идва в България и да харчат пари“, коментира Александър Иванов.

Той определи като спекула твърдението, че влизането на България в еврозоната ще има негативен ефект върху българската икономика. „Теорията и практиката доказват, че предприемането на тази стъпка увеличава доверието в сектора, повишава се потреблението и се стабилизира инфлацията“, каза той.