Къщата в Барселона или арията на червено-синия оркестър

Сашо Диков в диалог с Корнелия Нинова на протеста на животновъдите. Снимка: Иван Григоров
Масовата атака срещу ГЕРБ от всички страни с водещата роля на БСП започва да прилича на „Костинброд“ 2, само ДПС е заменена от десните сили, докато свършат работата на Доган

Да започнем оттук –  Фейсбук разнася като куцо пиле домат една впечатляваща снимка на журналиста Сашо Диков до лидерката на БСП Корнелия Нинова по време на протеста на животновъдите пред МС.

Същият Сашо Диков преди десетина дни направи едно извънредно предаване на базата на анонимни клипове за къща в Барселона, която уж била на премиера Борисов.

Борисов отговаря писмено ,като отрича всичко, а в самото предаване Александър Чаушев коментира, че къщата е негова: „Моя е собствеността, аз не го отричам. Всичко е законно, по най-перфектния начин направено, регистрирано и така,“ обяснява бизнесменът.

До този момент никой не е декларирал авторство на двата клипа, появили се с около седмица разлика. Те се качват на специално създадената на 7 юли във Фейсбук група „Да спрем разграбването на България“, а част от изнесената фактология отговаря на истината, показа проверка на „Капитал“.

Тоест – Диков прави политическо шоу по недоказани обвинения и внушения.

И изведнъж…

„Клеветата на ГЕРБ няма да спре разследването ни за къщата в Барселона, информация за която вече се появи в медиите“, заявява в парламента депутатката от БСП Елена Йончева.

В известен смисъл това е новина най-малкото по две причини. Първо БСП на практика припознава темата от разпространявания анонимен клип в социалните мрежи, който внушава, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е купил за манекенката Борислава Йовчева къща за 2.9 млн. евро в Барселона.

Втората е, че така се поставя въпросът за една друга свързаност – между БСП и остатъчното градско дясно, което е взело на въоръжение проблема с вилата в Бараселона поне от 2-3 години и се смята за негов „създател“. Особено активен в това отношение е сайтът Биволъ https://bivol.bg/badapples-talking-s2-4.html а анонимният клип на страницата цитира сайта и разговора с „Двете каки“, от който тръгва анонимното разследване.

Ето какво пише във Фейсбук Илиян Василев, едно от лицата на градското дясно и сред най-яростните критици на Борисов по всички възможни въпроси:

„Не зная кой точно стои зад разследването на къщата в Барселона – имат участие по темата и Бивол, те не се крият, но в случая тези филми не са техни. Когато попитах кой стои зад филмите като автори ми казаха, че най-вероятно се крият, защото се страхуват от репресии.

Още веднъж ги призовавам – излезте от анонимност – битката трябва да се води открито, нека посмеят да ви атакуват“. Самият Василев качи последния клип на стената си.

Никой не си прави илюзията, че този клип /клипове/ и цялото разследване се правят от някаква неизвестна група по интереси ей така за спорта или защото няма какво да правят. Затова въпросът дали отдясно и от ляво играят едно хоро на един и същи мегдан е напълно логичен.

В последно време всяка декларация, мнение или позиция, изразена от новото обединение „Демократична България“ /съкратено ДеБГ/ посочват тези общи позиции на червени и сини, а с позицията си за европредседателството /нищо не е постигнато, личен ПР на премиера/ и критиките, съвпадащи  тези на Румен Радев категорично показаха, че сини и червени играят от един отбор.

В този смисъл трудно е да се вярва непрекъснато в съвпадения.

Същото твърди и депутатът от ГЕРБ Тома Биков: По думите му атаката идва от три центъра, като първият е Цветан Василев, вторият – „Позитано” 20, а третият – президентът.

„Първият е Цветан Василев с мрежа от сайтове, медии, журналисти, които пускат новини за гръцки острови, къщи в Барселона, а вторият е „Позитано” 20, който е организационният център”, коментира Биков.

А пък като си спомни човек колко охотно Цветан Василев дава интервюта само на Сашо Диков и подозренията дали някой не му плаща за тях, както и „правилно“ подбраните гости, някои от които близки до Цветан Василев /журналистът Мирослав Иванов/ и т.н.

Да, има оплетена мрежа между партийни централи, медии и отделни журналисти и тя е видима. Диков-Йончева, БСП, либерални медии…И всичко това ни връща към един анализ, обявен от Цветан Цветанов след края на президентските избори. В него зам.-председателят на ГЕРБ твърди, че по време на изборите е имало над 130 анонимни сайта, които са разпространявали фалшива информация и са публикували материали против ГЕРБ.

Не е ясно колко вреди на България външната хибридна война, която се води срещу нас, но е извън всякакво съмнение, че тази, която се води от наши източници е много по-опасна. А, че е свързана с външната – нямайте колебание.

Атаката срещу правителството и лично срещу Борисов след успеха му със Западните Балкани, които на практика откъсва от руската сфера на влияние със сигурност ще се задълбочава. Дали ще бъде „Костинброд – 2“ или нещо още по-мащабно, но целта е ясна – ГЕРБ и Борисов не са удобни на Москва. Разликата е, че в случая ДПС отсъства, но Доган чака някой друг да му свърши работата и да бутне кабинета.

13 Comments

 1. Извинявам се,но такава заплетена фабула има само в худажествената литература,-г-жа Йончева,“двете каки“ и за капак г-н Диков,но попаднала в добри ръце може и да донесе някой лев.Г-н Борисов,колкото и да го мислим за последовател на Винету,не е паднал с последния сняг и е срамота да не виждаме израстването му. Изследователите му да ни предложат смислена информация за това и кой му е ментора.

 2. Браво, така се прави! Бойко им разказа играта!

 3. ТОВА НЕ Е УГОДНИЧЕСКИ САЍТ НА ВЛ НААСТТА,А МНОГО СПРАВЕДЛИВ И ХУБАВО Е ДА СЕ ЧЕТЕ ОТ ПОВЕЧЕ ТРЕЗВО МИСЛЕЩИ БЪЛГАРИ. БЛАГОДАРИМ ЗА ИСТИНАТА

 4. Алооо,сайта Вевести,като толкова много защитавате Борисов за тази манекенка с къщата,ами идете при него и го убедете да направи тест за бащинство на детето й.Резултатът от него ще даде окончателен отговор на проблема.Давайте,де !!!

  • Първо направи тест на твоите, да получиш и ти някаква сигурност. 🙂

 5. Има-няма 15 години и родните журналисти взеха да се усещат за неща, които аз пиша отдавна пиша. Вероятно са ваканцували, когато Костов и Манолова се надпреварваха на трибуната на народното събрание да искат оставката на първия кабинет на ГЕРБ, вероятно са си копали кукуруза, кога трите БКП-та – БСП, ДСБ и ДПС – спретнаха костинбродския преврат, вероятно са се объркали, че още сме 1989, когато възторжено аплодираха новосформиращите се радикални „десни“ формации – РБ, „пет партии“, „Новая республика“, „Да, България“ – все около драгалевската мафия, та едва днес, когато и умрелите разбраха, че костовите радикални комунисти са неделим филиал на позитано, родният журнализъм демонстрира някакво пробуждане. Хвала!

 6. За пръв път от 140 години България има независима политика и на руския империализъм и българските червени фашисти това им подкосява коленете.

 7. Най – после някой в прав текст да назове нещата с истинските им имена.Много глупости се тиражират от ухо на ухо , навсякъде и хората не само вярват ами и уверено го разпространяват . Като попиташ , от къде са чули/ Казват- знам и не търпят противно мнение.

 8. Браво за тази статия! Уви, нещата стоят точно така и това е ужасно притеснително!

  • Нещата стоят така още от срещата на Санкин и Николай Добрев на Копитото и последвалата я драгалевска „приватизация“.Радващо е,че има кой да се бори със синьо-червената мъгла!

Коментарите са ограничени.