Тръмп поканил Путин във Вашингтон

Корицата на "Тайм"

Американският президент Доналд Тръмп е поканил руския си колега Владимир Путин във Вашингтон през есента. Това съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, предаде бТВ.

Сандърс не уточни къде точно ще се срещнат двамата лидери, но отбеляза, че разговорите за организирането ѝ вече са в ход.

По-рано вчера Белият дом заяви, че Тръмп не е съгласен с предложението на Путин Русия да разпита американски граждани, а в замяна Вашингтон да получи достъп до 12-те руски хакери, обвинени в намеса в президентските избори в САЩ преди две години.

Тръмп и Путин се срещнаха официално за първи път в Хелзинки в на 16 юли, но подробности от  разговорите им не бяха огласени.

Кремъл все още не е коментирал информациите за възможна втора среща между двамата лидери.

А директорът на разузнавателните служби на САЩ Дан Коутс беше изненадан от новината за тази покана, предаде Асошиейтед прес.

Коутс участваше във форум по сигурността в Аспен, Колорадо, където трябваше да говори по време на дискусия. Точно в този момент дойде новината за поканата. Модераторката на дискусията журналистката от Си Ен Би Си Андреа Мичъл се намеси в разговора и съобщи новината. Коутс заяви, че това е ново за него.

Междувременно списание „Тайм” за пореден път разбуни духовете с корицата на предстоящия си брой.

На нея има колаж от лицата на руския президент Владимир Путин и американският му колега Доналд Тръмп. Това изображение препраща към огромния скандал, който американският президент започна с изказването си след срещата с Путин в Хелзинки.

„На кого вярвате? Това е прост въпрос, който беше зададен на президента Тръмп от журналист в Хелзинки. В този момент той можеше да опровергае думите на своя дългогодишен враг Русия, но вместо това Тръмп отговори: „Имам вяра и в двете страни”, пишат от „Тайм” в материала към представянето на корицата.

„Основателите на Съединените щати са дали на бъдещите президенти само няколко важни инструкции, събрани в Конституцията. Преди да встъпи в длъжност, президентът на Щатите трябва да се закълне да опази и защити Конституцията ни и съвестно да изпълнява задълженията си”, посочват от „Тайм”.

Според тях именно това е бил моментът, в който Тръмп е трябвало да застане зад клетвите си.

„Когато държавен глава не вярва на собствените си разузнавателни служби, това е огромен проблем за страната, в която се случва”, посочва пенсионираният генерал от КГБ Владимир Рубанов пред изданието.

Новият брой на „Тайм” трябва да излезе на 30 юли.