Проф. Калин Гайдаров: Обществото се затруднява да диференцира истината от фалшивите новини

Илюстрация: pixabay.com

Обществото се затруднява да диференцира истината от фалшивите новини. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ криминалният психолог проф. Калин Гайдаров.

По думите му това е мащабен и многостранен проблем с размерите на социална епидемия. Именно в това се съдържа дирижираното въздействие и ефект от фалшивите новини- липсата на възможност лъжата да бъде отсята от истината, добави той.

Ако медиите се използват користно могат да създадат посоки на обществена реакция, които да са във вреда.

“В този смисъл колко продължителен е ефектът на въздействието, на манипулацията зависи от това колко мащабно и продължително е влиянието, което съответните медии или публични личности чрез медиите ще упражняват върху обществото. Не е никакъв проблем, колкото и тежко да звучи това, едно
общество да бъде държано в заблуда години наред по определени проблеми. Дори не е никакъв проблем чрез модерните средства за социално-психологическо въздействие да бъдат създавани и управлявани настроения в обществото по отношение на дадени тенденции, обекти, ценности и т.н.“, обясни проф. Калин Гайдаров.

Той коментира още, че е изключително лесно обществото да бъде убедено в лъжлива и обикновено негативна новина, затова е важно осъзнаване мащабите на проблема и предприемането на систематизиран подход. Оказва се правителствата претендират с воля за решаването на проблема, липсват обаче конкретни действия,
добави той.