Всички служби търсят откъде е дошла заразата (обзор)

Снимка от сайта на Народното събрание
Снимка от сайта на Народното събрание

Ако европейската кръвна лаборатория не може да установи какъв е щамът на чумата по овцете и козите у нас, проби могат да бъдат изпратени и в Израел.

Това обясни в Народното събрание министърът на земеделието Румен Порожанов. Колегата му – вътрешният министър Валентин Радев увери, че службите работят да установят откъде е влязла заразата и това е и една от задачите на оперативния щаб. Дано не се окаже, че е умишлено, коментира той, цитиран от БТА.

Кризисният щаб ще действа и за африканската чума, където клиниката е много бърза, увери Порожанов. По думите му, в Турция вирусът е с бавно проявяване на клинична картина и по-бавна смъртност.

Той и Валентин Радев изнесоха информация в почти празната пленарна зала за ситуацията към момента със заразата по дребния преживен добитък и поискаха доверието на хората чрез народните представители.

Радев определи ситуацията като кризисна, а опасността реална. Сред обвиненията на опозицията беше липсата на комуникация с хората за предприетите и належащи стъпки.

Никой не трябва да престъпва указанията на полицията, ще бъдем строги, не трябва да се разнася заразата, категоричен е вътрешният министър. Моля за дисциплинираност, да се изпълняват всички указания на МВР, призова той. Порожанов посочи, че от изключителна важност е стриктно да се спазват ограничителните мерки.

Сред тях е изземването на овчето и козето месо от заразените райони. А седемте общини в Бургаска и Ямболска област, в които има болни овце и кози, са затворени за движение на животни и търговия с продукти.

Към момента единствено в село Шарково има стадо, което не е евтаназирано, и още две по-малки с по 10-15 кози, за пореден път потвърди Румен Порожанов. И пак посочи, че евтаназията е спряна временно. Както и, че фермата в Болярово с над 200 овце, където има вторичното огнище, е изолирана, тя е на 15 км. от Воден и няма връзка с другите стада. И понеже няма клинична пътека, се разбрахме със собствениците за втори проби, припомни министърът.

Кристиан Вигенин от левицата попита защо във Воден има разнесени кости и вълна от животни, чиито труповете са били изровени. Това е нарушение на изискването за загробване на два метра, обясни той. БСП настоя МВР да разследва случаите, в които полицията нахлува по домовете без заповед и започва да избива животните. Ще продължи натискът ни и за отпускане на още средства, заяви социалистът.

Георги Колев от Обединени патриоти препоръча обществото да бъде информирано превантивно какво може да се случи, ако у нас ,ако от Румъния дойде африканската чума по свинете.

Критични към действията на органите бяха от ДПС. Бюрхан Абазов беше категоричен, че мерките не са сработили и в резултат наблюдаваме „екшън по време на чума“. По време на кризата управляващите се показаха в типичната си светлина – арогантни с дребните животновъди от странджанските села и отстъпчиви с протестиращите пред МС, коментира депутатът.

Десислава Танева от ГЕРБ, председател на земеделската комисия, упрекна опозицията за недобросъвестно използване на усложнената ситуация. Мерките не са приятни, но те са такива, каквито взеха земеделското министерство и БАБХ, подчерта тя.