Красен Станчев: Има всички основания сделката с LIC33 да бъде спряна

Не трябва да се дава възможност на ДАНС да спира сделки, а да се промени Конституцията, смята експертът

Красен Станчев екран

Сделката за придобиването на БТК, Дунарит и останалите компании от базираната в Люксембург фирма LIC33 може да бъде спряна с отменителни искове. Това коментира икономистът от Института за пазарна икономика Красен Станчев пред телевизия Bulgaria on Air.

По думите му има достатъчно основания исковете да бъдат уважени от съда – първото е характерът на банката, второто е историята на придобиване на тези дялове и третото основание е националната сигурност. Според икономистът нужно е да се разтълкува какво означава за целия процес, свързан в момента с КТБ, появата на този купувач.

„Това означава няколко неща, че квесторите до сега са запазили несъстоятелността на банката в първоначалните размери. Това, че такива купувачи се появяват днес означава, че до момента такива купувачи не са възможни или тези хора са намерени много трудно да се появят на сцената.“ – смята икономистът.

Има всички основания фирмата LIC33 да бъде подозирана в политически връзки, което е характерно за бизнес плана на КТБ, смята Станчев.

„КТБ не беше банка, а политическа структура за осигуряване на някакви притоци и някакъв достъп до активи, следователно всички сделки, които са запазени или са се осъществили могат да бъдат контестирани на тези основания, които днес се коментират. Едното от тези основания е, че е възможно да има свързани лица и намаляване на масата на несъстоятелността. Второто нещо, което съществува като подозрение е дали тези политически връзки могат да бъдат заплаха да националната сигурност.“ – подчерта Станчев.

Синдиците ще имат много работа оттук нататък, подчерта икономиста. Експертът припомни, че те могат да спират сделки и да искат да издават обвинителни искове – тези неща могат да се правят не само от синдиците, но и от НАП, както беше споменато на 27 март и в НС.

„Въпросът оттук нататък е дали синдиците ще свършат тази работа. Първото нещо, което ми хрумна е да проверя опита на хората, които са избрани. Никой от тях не е участвал в големите фалити в България, а те не са малко. Струва ми се, че тези хора нямат опит. Премиерът каза, че са физически издръжливи.“ – коментира Станчев.

Станчев коментира и собственика на компанията LIC33 Пиер Луврие. Според него не е важно дали той има връзка с олигарха Константин Малофеев.

„Тук важното е, че всъщност не може да се одобри сделка, която е само обещание. Не, че такова нещо не е правено. Има много приватизационни сделки в България, които са така да се каже обещания. Има концесионни сделки, които са направени чрез обещание. Тук става дума за относително прост случай, който е КТБ. Онова, което е по-важно, че проблемите с КТБ, че се решават в много нездравословна среда. Както и амбицията на много народни представители, както от мнозинството, така и от опозицията да дестабилизират по-нататък банковата система.“ – подчерта Станчев.

Не трябва да се дава възможност на ДАНС да спира сделки, коментира експертът, а трябва да се промени Конституцията и съответно Прокуратурата да стане част от Изпълнителната власт, както е в Румъния.

2 Comments

  1. Да, ама изпускайки сделката, вредим на себе си.

Коментарите са ограничени.