Цветанов: Корнелия Нинова и БСП казаха, че няма заповеди на БАБХ и положителни проби за чума, а такива има

Цветан Цветанов Кадър: Нова тв

Нямаме абсолютно никакви различия с нашите коалиционни партньори от „Обединени патриоти”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Корнелия Нинова и отборът ѝ от БСП първоначално казаха, че няма заповеди. А такива имаше, когато бяха предприети първоначалните действия.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов за мерките срещу чумата по дребни преживни животни в Странджанско в
предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Казаха, че няма положителни проби, че дори няма никакви проби, които да бъдат представени на хората. Проби има, положителни резултати също има и на това
основание се издаваха заповедите от БАБХ“, заяви той.

„След като бяха изложени фактите, никой от БСП не си направи труда на Председателския съвет да каже: „Да, извинявайте. Действително, може би, прекрачихме малко границата и трябва да съдействаме на институциите“, коментира Цветан Цветанов.

„Трябва да имаме по-голямо уважение към експертите и тези, които се грижат за здравето на хората“, призова той. „БАБХ бяха много ясни и категорични, че пробите са положителни и трябва да започне ограничаване на разрастването на чумата в страната“, обяви Цветанов.

Той обясни, че в страната има 1,3 млн. овце и кози, а избитите заради чумата са
около 4300-4500.

„Политиците няма как да извличат политически дивиденти от подобна трагедия в страната. Трябва да бъдем отговорни и да стимулираме властите с действията си да ограничат разрастването на тази зараза“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Действията на правителството са правилни, но имаше слаба информираност за потенциалната заплаха и за това, че единственият вариант, за да излезем от ситуацията е да вървим към евтаназия на всички животни, при които има огнища на чума“, каза още Цветанов.

За коалицията с Патриотите

Цветанов коментира и последния конфликт, който възникна заради твърдения на Валери Симеонов, че „Атака” и ВМРО, но подпомогнати впоследствие и от ГЕРБ, приемат поправки в Закона за приватизацията, които дават възможност на братя Домусчиеви да си спестят 58 милиона лева.

„За всичко, което е свързано с коалиционното ни споразумение и 4-годишната ни управленска програма, нямаме абсолютно никакви различия с нашите коалиционни партньори от „Обединени патриоти”, заяви Цветан Цветанов.

За Закона за шума

Относно Закона за шума, Цветанов каза: „Трябва да се намери необходимият баланс, необходимият консенсус, защото както младежите, които искат да имат повече възможности за купон и почивка, трябва да се съобразим и с хората на бизнеса, и с почиващите, и с правилата на българското законодателство. Разбира се, че трябва да се намери консенсус и там, където е необходимо, да се направи този компромис, който обаче да не повлияе на почиващите хора”.

Цялото интервю гледайте ТУК.