БСП. Усеща се като БКП

Корнелия Нинова на Бузлуджа. Снимка: Пресцентър на БСП

Политическото поведение на столетницата все повече започва да прилича на „няма ляво, няма дясно“

Евгени Петров

Един сладък виц се носи из социалните мрежи по повод „Визия за България“, където социалистите се ангажирали да създадат „интелигентни градове“, а от ГЕРБ им отговаряли: „Вие ги създайте, а на изборите ние ще ги спечелим“.

Малка шега, защото надолу става тъжно и опасно.

От Бузлуджа Корнелия Нинова нарече ГЕРБ „шайка“ и поиска предсрочни избори, а Елена Йончева добави, че искат още повече – шайката да бъде дадена на прокуратурата.

„Държавата ни се управлява от шайка. Тази шайка пороби народа си, открадна България“, кълне Нинова, а Йончева и приглася:

„Корупция, унищожение, разруха – разруха на българските институции, разруха на българската държавност, разруха на нашия законодателен орган, който гласува лобистки проекти, разруха на правосъдната система – какво още чакаме?“ пита бившата жена до Станишев, който от трибуната също иска нови избори.

Обективно погледнато,

за да е пълна картинката на хейтърството и омразата,

липсваше само ген. Атанас Атанасов от ДСБ.

Клетвите и агресията са обичаен атрибут от лексиката на бившите комунисти, но на Бузлуджа тази година достигнаха нови върхове. Тонът на озлобление, отмъстителност и мелодраматични черни краски гротесктно се съчетаваха с прегръдки, слова на признателност и награди към бивши величия от комунистическото минало  като Георги Йорданов, който с ретроградна реч ни върна във времето на Жиивков.

Защо се чудите, че уж модерната лява все повече се връща към корените си и все повече живее със спомените си за БКП?

Най-простият отговор е: Защото непрекъснато губи. Защото е свикнала 45 години да управлява единствено и само тя, без конкуренция, без демокрация, без алтернатива, без гражданско общество, подкрепяна от силната ръка Големия брат СССР…

Но грешите, ако си мислите, че абревиатурата БКП означава единствено Българска комунистическа партия.

В процеса на своята модернизация тя си остана БКП, но Българска капиталистически партия. Тази, на Корнелия – Приватизаторката, на Киро-Кеша, на Георги Гергов, на Борислав Гуцанов, общинаря Бенчо Бенчев и още и още…

Но има и още едно изненадващо значение на абревиатурата БКП. Днес на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ депутатът Тома Биков уместно отбеляза, че БСП е в период,

в който се опитва да смени политическия си пол,

от социалисти да станат консерватори.

„Това е симптом за загуба на политическа идентичност и на криза на идентичността в БСП“, коментира Биков. „Корнелия Нинова заговори за християнски ценности, докато е лидер на социалистическа партия, която се уповава на Маркс“, посочи депутатът. „БСП са единствената обществена група, която празнува кълнейки и хулейки други хора“, каза още той.

И хоп – ето го новото БКП – Българска Консервативна партия. Отказала се от идеите на лявото, застанала на най-консервативни позиции за Истанбулската конвенция за разлика от европейското ляво. И още – с нескрита подкрепа към Вишеградската четворка и Орбан в Унгария като най-видния консерватор в ЕС. И още – отношението към бежанците. И още – скептицизъм за влизане в еврозоната и въвеждане на еврото.

А това е опасно, много опасно. Това е върхът на политическата безидейност, конюнктюрност, липса на идеологическа основа и ценности. Всичко – в името на противопоставянето и всичко в името на властта. Това е игра на висш популизъм, в която поведението ти се диктува не от принципи, а от моментните политически условия.

Точно такава е и Визията за България.

Тя обслужва интересите на момента,

като се започне от факта, че беше огласена точно преди Бузлуджа и точно след успешното европредседателство и се свърши с очевидната цел да стане основа за биене в гърдите преди евровота и местните избори следващата година.

Заради грандоманския си популизъм като съдържание „Визията…“ бе определена от ГЕРБ днес така: „Това, което предлага БСП, е нескопосан опит на социалистическия доктор Франкенщайн да създаде чудовище, което да яхне публичните финанси.“

Самата визия иска забрани за приватизация, концесии, вдигане на данъците, одържавяване на болниците, „повече държава във всичко“ и го комбинира с клетви за пазарно стопанство и нисък праг на преразпределение на БВП.

А това, както и всичко в последно време в тази партия, и особено в нейната идеология вече много прилича на „няма ляво-няма дясно“.

Затова, не се чудете, че БСП все повече се усеща като БКП. Откъдето и да го погледнеш.

5 Comments

  1. Съвсем точно определение са дали ГЕРБ за Визията на БСП/БКП:„Това, което предлага БСП, е нескопосан опит на социалистическия доктор Франкенщайн да създаде чудовище, което да яхне публичните финанси.“

  2. Какво правят БСП/БКП на Бузлуджа? Що не празнуват на 03.04, Нали тогава имат рожден ден? 1916г.говори ли им нещо?

    • Грешка годината е 1919г. от което следва, че до година ще празнуваме сто годишнина. Да са живи и здрави!

  3. Казано накратко, БСП си е един джендър в българския политически живот.

Коментарите са ограничени.