„Романът на Яворов“ разкрива всичко за любовта и смъртта на Мина, Лора и великия поет

Михаил Кремен разбива клеветата, че Яворов е убиец на жена си

 

Ново издание на знаменития двутомник „Романът на Яворов“ от Михаил Кремен е на книжния пазар с логото на „Милениум“.

Издателството активизира за модерността страстите на един от великите български поети, познат, за жалост, единствено от скучноватите учебници по литература.

Сензационна и трагична, завършилата със самоубийства връзка на Яворов и Лора е една от най-вълнуващите и мистериозни глави от историята на българската литература. Тяхната трудна любов е и най-силната пиеса на драматурга Яворов, написана и поставена от самия живот. И днес тя вълнува мислите на поклонниците на неговото творчество и тревожи умовете на изследователите на живота на големия поет.

„Романът на Яворов“ е плод на голямата обич на приятеля на Яворов – Михаил Кремен, на желанието му да разкаже чистата истина за даровития си съвременник и може би на неговото чувство за вина. Защото именно кокетната съпруга на Кремен – Дора, става формалния повод за самоубийството на Лора. Влюбена до безумие и ревнуваща лудо мъжа, когото трудно си е извоювала, красавицата с аристократична осанка не може да преживее, че душата му не й принадлежи напълно.

Поезията и прозата, светският живот и революционните копнежи, любовта и ревността, жаждата за щастие и инстинктът към самоунищожение се преплитат в мемоарно-документалния роман, който от десетилетия е магнит за вниманието на читателите. Художествено издържана, интимна и лична, тази книга е и вярно отражение на нравите на епохата.

„Животът на прочутите хора е всякога по-интересен от най-интересните герои в измислените романи“, казва авторът и създава класика, съизмерима с най-добрите образци в жанра на мистерията и романса. – Проблемът Лора – Яворов, на пръв поглед сензационен, не може да бъде отминат, без да се доизучи и дообясни, тъй като е свързан с участта на един голям поет, загинал в разцвета на творческите си сили.“ Кремен ни убеждава „че в тая незабравена и за мнозина още забулена история има превес не толкова сензацията, колкото разгадката на една тъмна, неизяснена човешка трагедия. Опита ли се някой да разнищи тайната в полза на поета, повечето повтарят някогашната извънсъдебна присъда, че Яворов е убиец на жена си.“

Писателят успява да обори чрез документи, факти, спомени – свои и на десетки приятели, съвременници и свидетели в съдебния процес, тази клевета – „тая жестока, хлевоуста мълва“, която безпокои  духа на великия покойник.

 

Редактор на „Романът на Яворов“ е проф. Михаил Неделчев. Автор на кориците, в които на заден план се виждат сенките на Мина и Лора, е художникът Стоян Атанасов.

В двата тома ще откриете и множество снимки, включително на пистолета на Яворов, с който се е застреляла Лора, и кадърът, направен непосредствено след смъртта й за целите на разследването.

За автора

Михаил Кремен (псевдоним на Михаил Иванов Икономов – Грозев) е роден на 1 декември 1884 г. в Оряхово.

Един от модерните интелектуалци в следвъзрожденска България, той е активен литературен критик, изследовател и бохем. Идейно принадлежи към бунтарския кръг „Мисъл“ на Пенчо Славейков и д-р Кръстев, но това не му пречи да е сред избраните, които носят ковчега на Иван Вазов.

Името му обаче завинаги ще бъде свързано с Пейо Яворов, тяхното приятелство е легендарно и се превръща в част от столичния фолклор в началото на 20. век.

Плод на тази дружба е мащабният документално-мемоарен двутомник „Романът на Яворов“ (1959 – 1965).

Веднага след появата на творбата догматичната критика я разпъва на кръст, подчертавайки евтиния є „дребнобуржоазен характер“. Обвиняват Кремен в интригантски уклон, но в същото време широките читателски маси посрещат с огромен интерес страстната експликация на житейските драми на Яворов и романсите му с Мина и Лора Каравелова.

Михаил Кремен успява за първи път в българската литература да представи една горестна интимна съдба като отражение на цялата историческа епоха.

С „Романът на Яворов“ одисеята на Пейо Крачолов и Лора Каравелова излиза извън семейно-приятелския бит, извън хрониките на жълтата преса, за да бъде поставена редом с такива двойни образи в световната култура като Абелар и Елоиза, Данте и Беатриче, Шопен и Жорж Санд.

Романът на Яворов. Първа част
Михаил Кремен
Категория: Художествена литература 
Оформление: Стоян Атанасов
Меки корици
Формат: 14×21
Страници: 432
Година: 2018
ISBN: 978-954-515-448-5
Цена:
25.00 лв.
 
Романът на Яворов. Втора част
Михаил Кремен
Категория: Художествена литература 
Оформление: Стоян Атанасов
Меки корици
Формат: 14×21
Страници: 464
Година: 2018
ISBN: 978-954-515-449-2
Цена:
25.00 лв.