БСП затъва в криза на идентичността и опит да смени идеологическия си пол

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Снимка: Вевести.бг

Фалшивият месия в пола, който ще спасява партията е съчетан с комунистически архаизъм и консервативен футурализъм

Тома Биков, политолог, народен представител

„Буржоазните дрънканици за семейството и образованието, за свещените връзки между родители и деца стават все по-непоносими…” Това са думи на Карл Маркс изречени в средата на ХIХ век.

По това време те звучат модерно и точно толкова скандално, колкото днес. Маркс, заедно с Фридрих Енгелс, развива идеите си в „Комунистическия манифест”, който се превръща в идеологическа основа на комунистическите движения в цял свят в продължение на век и половина. От тази основа произлизат и днешните ултралиберални и утопични течения в политиката.

В манифеста си Маркс и Енгелс атакуват трите основи на буржоазното общество – религията в лицето на християнството, националната идентичност и собствеността. Според тях пролетариите нямат нито религия, нито националност, нито собственост. Решението е просто – тези, които имат едно от тези три неща трябва да бъдат избити физически. Затова в края на своя манифест те казват: „Комунистите презират тайните убеждения и цели. Те открито заявяват, че техните цели могат да бъдат постигнати единствено чрез силово преодоляване на всички социални фактори”. Днес мнозина твърдят, че идеите на Маркс били хубави, но неосъществими. Това са идеите на Маркс, а дали са хубави всеки може да прецени сам.

През последните няколко седмици, лидерът на БСП Корнелия Нинова и обкръжението й, започнаха активно да се опитват да ребрандират столетницата. От социалистическа и марксиска, БСП трябва да придобие вид и характер на християнска и консервативна формация. В същото време Нинова трябва да играе ролята на „Орбан в пола”, като изрецитира публично някои от тезите на унгарския премиер. И хоп – за няколко месеца вече имаме още една консервативна партия, която обаче си остава и социалистическа. Така хем социализма цял, хем консерватизма сит. На всичкото отгоре БСП се оказват и визионери, като ударно представят „Визия за България” година и пет месеца след парламентарните избори. Ако бях заядлив вероятно щях да ги питам, а след като сега са се сдобили с визия, с какво се явяваха на изборите? Може би в отговора на този въпрос се крие и причината за последната им загуба.

Всичко това изглежда бутафорно, но не бутафорията е големият проблем на БСП. Големият проблем е, че партията все повече затъва в криза на идентичността и опитът да смени идеологическия си пол показва точно това. Смяната на пола се осъществява наполовина и някак засрамено. Нинова не казва открито: „Ние вече не сме социалисти и се отричаме от миналото си”, а се опитва да дефинира някакъв трети политически пол, през който БСП трябва да преодолее идеологическото си разстройство. Така се роди и признанието на социалистката Нинова, че любимият й политик е антикомунистката и пазарен фундаменталист Маргарет Тачър.

Факт е, че БСП, както всички социалистически и социалдемократически партии в Европа се намира в сложна ситуация. В либерално-консервативния разлом социализмът се оказа някак излишен и по-скоро мъртъв, отколкото жив. Това е и причината в Европа да се търси нов ляв път, който да позволи на левицата да се задържи над повърхността. Търсенето на новия ляв път в България обаче се оказва доста непосилно интелектуално упражнение за традиционната българска левица.

Когато една общност преживява криза на идентичността тя в голяма част от случаите мимикрира, като редува фази на архаизъм и футурализъм, докато непрестанно излъчва от средите си фалшиви месии. Това не го казвам аз, а големият английски историк Арнолд Тойнби. В случая на БСП фалшивият месия, който ще спасява партията е съчетан с комунистически архаизъм и консервативен футурализъм. Само по себе си това е парадоксално, защото комунизмът по природа се уповава на бъдещето, а консерватизмът на миналото. Фалшивият месия в пола естествено не разбира това и единственото, което се опитва да направи е да се опакова в преразказаните й модерни политически тенденции. Така започва споменаването на Виктор Орбан под път и над път, без да се осъзнава, че унгарският премиер не е опаковка, а човек с плътна политическа биография. Тази биография минава през лидерство на унгарските антисъветски протести през 1988 година, провеждане на пазарни реформи като премиер в периода 1998 – 2002 година и задаване на автентична европейска прохристиянска консервативна линия от 2010 година до сега. Впрочем само преди няколко дни Орбан заяви: „За разлика от либералната демокрация, християндемокрацията отхвърля мултукултурализма и имиграцията, като е антикомунистическа и подкрепя християнските ценности”. Въпросът, дали Нинова може да повтори това изречение в цялост пред своите избиратели, дава отговор и на въпроса дали червената дама има потенциала да бъде наричана „Орбан в пола”.

Пиша всичко това, не защото се интересувам толкова много от съдбата на БСП, а защото цялото това объркване в партията я прави нервна и опасна за цялото общество. Цената на агресивната реторика, която сее омраза и разделение по вертикалата и по хоризонталата на обществото вероятно ще бъде платена от всички, а не само от все по-обърканата столетница. Разбира се, че в това състояние БСП не може и не бива да участва в управлението на държавата. Защото социалистите от третия пол автоматично ще пренесат объркването си върху цялото общество. В подобна ситуация, в началото на 1995 година, когато спечелиха пълно мнозинство в парламента, БСП обявиха едновременно, че ще градят демократичен социализъм и в същото време ще проведат пазарни реформи. Вследствие на едновременното провеждане на тези две диаметрално противоположни линии, те докараха държавата до фалит, а 90 процента от хората до крайна бедност. Днес те нямат потенциал да спечелят пълно мнозинство в парламента, но имат потенциал да сеят хаос, който ще доведе до разруха. И да, те не са алтернатива на сегашното управление – те са част от хаоса и безвластието, който е истинската алтернатива.

4 Comments

  1. Много интелигентно и абсолютно точно. Задача на всеки честен човек и българин и да разобличава фашистокомунистите навсякъде.

    • Бре да знаеше поне що е фашизъм, че да не сглабяш такива глупави словосъчетания…

Коментарите са ограничени.