Даниела Дариткова: Борбата с фалшивите новини ще е много трудна

Даниела Дариткова
Даниела Дариткова

Борбата с фалшивите новини ще е много трудна. Това заяви на пресконференция на ГЕРБ – Смолян народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

В брифинга взеха участие кметът на Смолян и областен координатор на ГЕРБ Николай Мелемов, народният представител д-р Красимир Събев и Недялко Славов, областен управител на Смолян и общински ръководител на партийната структура в Златоград, предаде Радио „Фокус“ – Смолян.

Д-р Дариткова поясни, че на фона на стабилната финансова ситуация в България изглежда много странно цялото поведение на опозицията и това, което се случва в социални мрежи.

Тя уточни, че става въпрос за „агитация чрез фалшиви новини – едно средство за постигане на бърз резултат без особено усилие“, в същото време се привличат максимален брой потребители по проблем, който дискредитира и настройва общественото мнение, а впоследствие трудно може да бъде оборено.

По думите на д-р Дариткова, всички трябва да сме привърженици на точната и коректна информация и нейното обективно отразяване.

„Единствената борба с фалшивите новини са такива пресконференции и директни контакти с хората, където да се подчертаят действителните новини на национално и на местно ниво“, подчерта д-р Дариткова.

Тя посочи, че бюджетният излишък за първите пет месеца на годината достигна 1,4 млрд. лв., а безработицата е 5,7% към края на юни – по-ниска, отколкото е средната в ЕС. Добави, че брутният вътрешен дълг има трайна тенденция към понижение, като в края на април 2018 г. е 31,9 млрд. евро., а година по-рано е бил 34,3 млрд. евро.

„Фискалните показатели са стабилни. Работи се в Народното събрание, работи се в комисиите. В същото време ние сме определяни с най-грозни имена като „шайка“ и др. Непрекъснато се нагнетява омраза, недоверие към всички, които вършат политическа дейност, а ние сме най-голямата политическа сила, избрана съвсем неотдавна от българския народ с доверието на голям процент от гражданите да управлява страната. Подобно поведение явно ще е тенденция и на следващите избори. За нас това е абсолютно неприемливо, защото всички ние, на местно ниво, градим своето име с години. Нито смятам, че съм бездушна към проблемите на хората с увреждания, нито смятам, че съм безсърдечна, нито се приемам за някакъв елемент от престъпна групировка. В никакъв случай не мога да приема такива обвинения. Затова такива обобщения, които се правят, по-скоро обиждат и отвращават хората от тези, които се занимават с политическа дейност. Дългосрочният ефект от това поведение няма да е в полза на тези, които го насаждат“, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Тя е убедена, че общото отношение на негативизъм към всички, които се занимават с политическа дейност, ще отблъснат разумните хора, които искат да ангажират своите сили в решаването на проблемите на хората, работейки в политическата сфера или в изпълнителната власт.

„Това е тежък труд, който изисква усилие, особено от хора, които имат и други професии. Това поведение смятам, че не трябва да бъде толерирано. Не трябва да живеем в непрекъсната злоба и самоунищожение. По-добре е нашите опоненти да покажат с какво са по-добри от нас, а не да ни наричат с обидни думи. Смятам, че по делата трябва да се познаваме“, каза още д-р Дариткова.

1 Коментар

  1. Пускайки фалшиви новини е израз на безсилие!Нова форма на мародерство!На мародерите се режат ръцете(езиците)…

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.