Даниела Дариткова: Борбата с фалшивите новини ще е много трудна

Даниела Дариткова
Даниела Дариткова

Борбата с фалшивите новини ще е много трудна. Това заяви на пресконференция на ГЕРБ – Смолян народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

В брифинга взеха участие кметът на Смолян и областен координатор на ГЕРБ Николай Мелемов, народният представител д-р Красимир Събев и Недялко Славов, областен управител на Смолян и общински ръководител на партийната структура в Златоград, предаде Радио „Фокус“ – Смолян.

Д-р Дариткова поясни, че на фона на стабилната финансова ситуация в България изглежда много странно цялото поведение на опозицията и това, което се случва в социални мрежи.

Тя уточни, че става въпрос за „агитация чрез фалшиви новини – едно средство за постигане на бърз резултат без особено усилие“, в същото време се привличат максимален брой потребители по проблем, който дискредитира и настройва общественото мнение, а впоследствие трудно може да бъде оборено.

По думите на д-р Дариткова, всички трябва да сме привърженици на точната и коректна информация и нейното обективно отразяване.

„Единствената борба с фалшивите новини са такива пресконференции и директни контакти с хората, където да се подчертаят действителните новини на национално и на местно ниво“, подчерта д-р Дариткова.

Тя посочи, че бюджетният излишък за първите пет месеца на годината достигна 1,4 млрд. лв., а безработицата е 5,7% към края на юни – по-ниска, отколкото е средната в ЕС. Добави, че брутният вътрешен дълг има трайна тенденция към понижение, като в края на април 2018 г. е 31,9 млрд. евро., а година по-рано е бил 34,3 млрд. евро.

„Фискалните показатели са стабилни. Работи се в Народното събрание, работи се в комисиите. В същото време ние сме определяни с най-грозни имена като „шайка“ и др. Непрекъснато се нагнетява омраза, недоверие към всички, които вършат политическа дейност, а ние сме най-голямата политическа сила, избрана съвсем неотдавна от българския народ с доверието на голям процент от гражданите да управлява страната. Подобно поведение явно ще е тенденция и на следващите избори. За нас това е абсолютно неприемливо, защото всички ние, на местно ниво, градим своето име с години. Нито смятам, че съм бездушна към проблемите на хората с увреждания, нито смятам, че съм безсърдечна, нито се приемам за някакъв елемент от престъпна групировка. В никакъв случай не мога да приема такива обвинения. Затова такива обобщения, които се правят, по-скоро обиждат и отвращават хората от тези, които се занимават с политическа дейност. Дългосрочният ефект от това поведение няма да е в полза на тези, които го насаждат“, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Тя е убедена, че общото отношение на негативизъм към всички, които се занимават с политическа дейност, ще отблъснат разумните хора, които искат да ангажират своите сили в решаването на проблемите на хората, работейки в политическата сфера или в изпълнителната власт.

„Това е тежък труд, който изисква усилие, особено от хора, които имат и други професии. Това поведение смятам, че не трябва да бъде толерирано. Не трябва да живеем в непрекъсната злоба и самоунищожение. По-добре е нашите опоненти да покажат с какво са по-добри от нас, а не да ни наричат с обидни думи. Смятам, че по делата трябва да се познаваме“, каза още д-р Дариткова.

1 Коментар

  1. Пускайки фалшиви новини е израз на безсилие!Нова форма на мародерство!На мародерите се режат ръцете(езиците)…

Коментарите са ограничени.