Сърбия въвежда задължителна кирилица

Сръбското правителство, по предложение на Министерството на културата ще създаде Съвет за сръбския език, който ще бъде задължен да се грижи за спазването на служебно и публичната употреба на кирилицата. Нарушителите ги заплашват сериозни глоби, предава македонското електронно издание„Курир“, цитирано от Фокус.

Съветът ще има девет членове, които заедно със Сръбския комитет по стандартизация ще отговарят за стандартизацията, насърчаването, подобряването и защитата на писмения и официалния език.
Това ново предложение трябва да се приложи с новия Закон за официалното използване на езика.

Според него общуването в държавните, провинциалните и местните органи на самоуправление ще трябва да бъде на сръбски език и на кирилица.

Същото ще важи и за образователни и научни институции и медиите, които имат държавно участие, както и за електронните медии с национални, регионални и местни честоти.

Кирилицата ще бъде задължително и за всички публични предприятия и институции и фирми с мажоритарен държавен капитал, както и за професионалните асоциации, които представляват своята област на национално и международно ниво.

Членовете на Съвета за сръбския език ще бъдат назначени от правителството на Сърбия, а доклад за работата ще представят на Парламента поне веднъж годишно.
Предложеното законодателство определя латиницата като помощно писмо, и ако нещо се изписва на двете писма, кирилицата трябва да има приоритет.

Ако институциите, които са длъжни да използват кирилицата нарушат тази разпоредба, ги заплашва глоба от между 5000 (42,35 евро) и 100,000 динара (847 евро). Наказанието за фирмите, които с латиница изписват името на стоките и услугите, ръководство за употреба, или гаранционната карта ще бъде от 500000 до един милион динара (8470 евро).

1 Коментар

  1. This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментарите са ограничени.