Не са открити следи от изтезания по телата на руските журналисти, убити в ЦАР

Мария Захарова

Лекари от Централноафриканската република (ЦАР) не са открили следи от изтезания по откритите на 30 юли тела на трима руски журналисти, убити в страната.

Това съобщи днес за ТАСС говорителката на  министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, предаде БТА.

Според цитирани от Захарова служители от руското посолство в ЦАР „местните лекари, извършили първоначалния оглед на телата, не са открили следи от мъчения, а само огнестрелни рани“.

По-рано онлайн изданието „Палмарес сантрафрик“ информира, че според негови източници, преди да бъдат убити, руските журналисти са били отвлечени и разпитвани. Изданието предполага, че в престъплението може да са замесени бунтовници от мюсюлманското движение „Селека“.
Във вторник посолството на Русия в ЦАР съобщи, че на 30 юли са били открити труповете на трима души, у които имало журналистически карти с имената на Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал.

Визите им били туристически и те пътували с цел заснемане на документален филм, припомня ТАСС.

Посолството информира по-рано, че телата на тримата журналисти ще бъдат изпратени на 3 август в Русия. Захарова увери, че роднините на загиналите ще получат цялото необходимо съдействие. Руското федерално следствие е образувало по случая наказателно дело за убийство, допълва агенцията.