Галъп инт.: 34% от българите са срещнали фалшива новина миналата седмица

34% от анкетираните твърдят, че в последната седмица на юли са срещали фалшиви новини или новини, чието съдържание смятат за невярно. Това се равнява условно на над 1.8 милиона пълнолетни българи.

Този извод се прави в експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 800 души по телефона между 30 юли и 1 август.

Институциите не са успели да убедят населението в правотата си по казуса „Странджа“.

Протестите на майките и други подобни от последните седмици се възприемат от българите като индикатор за истински проблеми. На този фон обществото очаква по-убедителна намеса на държавата във важните области.

Може би това е и част от обяснението за общото недоверие към сведенията за чума по животните в Странджа: 37 на сто вярват, че чума е имало, но 48 на сто не вярват. Останалите се колебаят. Мнозинство от 68 на сто смятат, че властите не си вършат работата добре в казуса със Странджа, а 26 на сто смятат, че я вършат добре. Останалите се колебаят.

Скорошното спиране на сделката с ЧЕЗ се харесва (мнозинство от 64 на сто го одобрява), дори още повече се харесва призивът на Корнелия Нинова за повече държава в икономиката, отправен чрез „Визия за България“ (мнозинство от 73 на сто). Най-много одобрение в последните дни събира ветото на президента Радев над законовите поправки, които се смятат за лобистки (75 на сто).

Ниско е одобрението към вдигането на акциза на бездимните цигари – 45 на сто одобряват, но 47 на сто не го одобряват.

Протестът на майките и други социални протести в последните седмици се възприемат ясно като индикатор за реален проблем, а не като функция на политически амбиции (каквито интерпретации имаше).

69 процента са съгласни, че този тип протести са свидетелство по-скоро за реални проблеми.

8% намират политическите амбиции за водещи, а 18 на сто признават, че не са достатъчно запознати. Останалите се затрудняват да отговорят, показват още резултатите от  от експресния сондаж на „Галъп интернешънъл“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.