Фандъкова: При ремонта на тротоара на ул. „Московска“ беше открита късноатична гробница (снимки)

Снимка от фейсбук страницата на Фандъкова

Снощи при ремонта на тротоара на ул. „Московска“ беше открита късноатична гробница. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, след като инспектира разкопките при площад „Св. Неделя“ в столицата, предаде Агенция „Фокус“. 

„Освен тези добри новини днес и една прекрасна новина, която е от снощи. При ремонта, реконструкцията на тротоара на улица „Московска“ беше открита една късноантична гробница със стенописи. Днес направихме оперативка. Дадохме задача на археолозите да започнат проучванията на гробницата на терена“, каза тя и поясни, че целият площад около „Св. Ал. Невски“ и около „Св. София“ е стъпил върху археологическо богатство.

„Надявам се проучванията да приключат бързо, да минат добре“, поясни тя. Фандъкова уточни, че Столична община започва работа по разкриването и ще ограничи работата на строителите по тротоара в тази зона.

„Ще възложим и на гл. архитект да направят проект за експонирането на тази или съседни гробници, така че да съчетаем пешеходното пространство с разкритото културно-историческо наследство“, допълни Фандъкова.

Снимка от фейсбук страницата на Фандъкова