Адвокатът на Бенчо Бенчев: Това, че познаваш Митьо Очите, не те прави престъпник

Бойчо Боев Снимка: bTV

Адвокатът на задържания заедно с Димитър Желязков – Митьо Очите в Истанбул общински съветник Бенчо Бенчев заяви, че правата на Бенчев са нарушени.

„Не ни допускат до него. Не са му дали разрешение да се обади по телефона. Има задържане, не знаем какво е, в момента нямаме заповед и не можем да обжалваме”, каза пред bTV защитникът Бойчо Боев.

„Според думите на прокурорката бил като свидетел, но е задържан с белезници, което не значи, че е свидетел, а че повдигат обвинение”, допълни той.

Във връзка с намерения арсенал от оръжия в дома на Бенчев адвокатът беше категоричен, че „всичко му е законно”, като допълни, че общинският съветник е ловец.

„И аз познавам Димитър Желязков, и аз мога да отида в Истанбул да се видим. Това, че се познават, не значи, че Бенчо е престъпник, а те в момента го изкарват точно такъв”, подчерта Боев.

Бенчев дарил няколко десетки хиляди на БСП

Няколко десетки хиляди лева е дарил задържаният общински съветник Бенчо Бенчев на местната структура на БСП в Бургас по време на последната изборна кампания. Това стана ясно от думите на общинския съветник от БСП Чанко Мирчев пред bTV.

„Дали са били 20, 30 или 50 не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност”, изтъкна Мирчев. Според него обаче е мантра, че Бенчев, който беше арестуван заедно с Димитър Желязков – Митьо Очите в хотел в Истанбул, е помагал със „стотици хиляди лева, едва ли не милиони”.

„Г-н Бенчев винаги е бил лоялен към БСП, изповядва леви убеждения. Ако имахме някаква информация за неговите нерегламентирани връзки с криминалния контингент, нямаше да бъде издигнат като общински съветник”, отбеляза Мирчев.

„Наистина е помагал, но е несериозно да говорим, че без неговата финансова помощ БСП едва ли не няма да я има”, допълни той.

Мирчев припомни, че БСП в Бургас се разграничи от Бенчев, който не е член на партията, и поиска оставката му като общински съветник и зам.-председател на Общинския съвет в Бургас.

„Независимо дали е член, негово морално право е да прецени дали да си подаде оставката. Има решение на общинските съветници от БСП, ако не си я подаде, да бъде отстранен от групата”, заяви Мирчев.

„Не е морално да имаш отношения и връзки с криминалния контингент. Той като политик и общественик трябва да знае, че обществото не толерира такива контакти”, подчерта общинският съветник от левицата.

Той допълни, че не е знаел за бизнеса между Бенчев и Димитър Желязков – Митьо Очите.

„Личният живот на един общински съветник е на показ, не само неговите обществени изяви, така че всеки един от нас трябва да знае, че това, което върши, хората, които са около него и бизнесът, който прави, са на показ и всеки си носи своята отговорност”, подчерта Чанко Мирчев.

„В момента текат следствени действия. Вярвам в българския съд, той ще се произнесе дали Бенчев е виновен или невинен”, допълни той.

„В Общинския съвет има спорове единствено на принципна основа. Не са ставали скандали, не сме спорили за нищо друго освен за това, което трябва да става в Бургас, за да е един по-добър град за живеене. Не съм забелязал да има лобизъм от негова страна”, каза още Мирчев.

„Това, което се случва в БСП, се случва и в ГЕРБ, и в останалите политически сили”, посочи той.

Председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче отрече в неговата партия да има такива обвързаности.

„Чух опит да се пренесе към всички партии такова твърдение, категорично изключвам проявление на такива обвързаности по отношение на нашата партия”, подчерта Кирилов.

„Надявам се разследването да приключи успешно, да се съберат необходимите доказателства  и наказателното производство да приключи с постановяване на адекватни, справедливи и ефективни наказания”, коментира още той.

4 Comments

  1. СРАМ ЗА ПРОКУРАТУРАТА И СЬДЕБНАТА ВЛАСТ. НЕКАДЬРНИ ИДОЛНИ СЬЩЕСТВА. ДА НЕ МОГАТ ДА ОСЬДЯТ ЕДИН ДОКАЗАЛ СЕ ПРЕСТЬПНИК И СЕГА ПАК ОТНОВО ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С НЕГО. В ТАЯ ДЬРЖАВА СТАВА НЕЩО МНОГО СТРАШНО И ОТВРАТИТЕЛНО. НО НАРОДА СИ Е ВИНОВЕН ЧЕ СИ ГИ ИЗБИРА.ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО НАРОДА ПРОУМЕЕ.ИНАЧЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ТЕГЛИЛКАТА А БАНДИТИТЕ ЩЕ ВИРЯТ БАИРЯКА. И СЕГА ЦАЦАТА АКО ПАК НЕ НАПРАВИ НИЩО ПО ДОБРЕ ДА СИ ХОДИ

  2. СРАМ ЗА ПРОКУРАТУРАТА И СЬДЕБНАТА ВЛАСТ. НЕКАДЬРНИ ИДОЛНИ СЬЩЕСТВА. ДА НЕ МОГАТ ДА ОСЬДЯТ ЕДИН ДОКАЗАЛ СЕ ПРЕСТЬПНИК И СЕГА ПАК ОТНОВО ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С НЕГО. В ТАЯ ДЬРЖАВА СТАВА НЕЩО МНОГО СТРАШНО И ОТВРАТИТЕЛНО. НО НАРОДА СИ Е ВИНОВЕН ЧЕ СИ ГИ ИЗБИРА.ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО НАРОДА ПРОУМЕЕ.ИНАЧЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ТЕГЛИЛКАТА А БАНДИТИТЕ ЩЕ ВИРЯТ БАИРЯКА. И СЕГА ЦАЦАТА АКО ПАК НЕ НАПРАВИ НИЩО ПО ДОБРЕ ДА СИ ХОДИ

  3. Да, бе! И Бенчо е същата стока като онзи хайванин очите – от едно котило са! Нещастници! Затвор за тях!

  4. А да наемеш стаи на твое име и да настаниш в него издирван с червена бюлетина престъпник ,как точно се разбира ?

Коментарите са ограничени.